20 let Vrtnarstva Stanonik

24.9.2019

»Zadovoljne in stalne stranke so nam največja motivacija za nadaljnje ustvarjanje«

Vrtnarstvo Stanonik letos praznuje 20-letnico svojega delovanja, ki so jo v juliju obeležili z blagoslovom vrtnarije. V tem času so uspeli postati razvojno naravnano podjetje s trenutno sedmimi zaposlenimi in s pomembno prisotnostjo na področju vzgoje sezonskih rastlin, cvetličarske dejavnosti in parkovnega vrtnarstva. Za Podblegaške novice je Majda Stanonik spregovorila o začetkih vrtnarske dejavnosti v Zakobiljku.

Majda in Emil sta se na skupno poslovno pot podala leta 1999. »Glavno vodilo za samozaposlitev je bila sprva želja po golem preživetju takrat že šestčlanske družine, saj so se nama kmalu po poroki rodili štirje sinovi, Emil pa je medtem še hodil v službo. Ker oba izhajava iz delovnih kmečkih družin, sama pa sem po izobrazbi diplomirana agronomka, sva imela tiho željo za samostojno ustvarjanje z rastlinami,« se začetkov spominja Majda. Prve stranke sta na vrtnarijo vabila s pomočjo radijskih in časopisnih oglasov in dober glas se je začel širiti. Počasi sta povečevala površino rastlinjakov in nabor rastlin. Znanje sta pridobivala predvsem iz strokovne literature in različnih izobraževanj, se učila na napakah ter tako pridobivala dragocene izkušnje. »Preživeti dnevi in noči v rastlinjakih so bili dolgi, vendar sva bila srečna, da lahko ustvarjava na lastni zemlji, hkrati pa smo tako kot družina lahko večino časa preživeli skupaj.«

Kmalu sta začela tržiti sezonske rastline tudi v veleprodaji. Emil je po nekaj letih pustil službo in se prav tako posvetil delu na vrtnariji ter prodaji na tržnih prostorih. »Njegovo tehnično znanje je še danes zelo pomembno pri delu, tudi pri grelcih v rastlinjakih, ko se pri temperaturnih alarmih sredi noči preprosto ne moreš zanesti na nikogar drugega kot na lastno znanje.« Zaradi obilice ponudnikov in nerednih plačnikov sta veleprodajo počasi opustila, se preusmerila v maloprodajo in v letu 2005 odprla prvo cvetličarno v Gorenji vasi. »Tako sva se približala ljudem s sezonskimi rastlinami, hkrati pa sva izdelovanje slovesne in žalne floristike prestavila v novo poslovno enoto. Kasneje sva pričela širiti cvetličarsko dejavnost v Cerkno, Selca in Vešter. Kot vsak podjetnik sva se tudi midva soočila z veliko pomembnimi odločitvami; ena od njih je bila delen umik s področja cvetličarn in preusmeritev energije v parkovno vrtnarstvo ter širitev strojnega parka za urejanje vrtov.« Vseskozi sta vlagala predvsem v modernizacijo vrtnarije, zadovoljstvo kupcev ter kakovost proizvedenih rastlin.

Letno ponujajo več kot 800 sort rastlin
Danes so ob pomoči pridne širše družine, sezonskih delavcev in izvrstnih cvetličark v prvi vrsti vrtnarija in podjetje, ki pod eno streho združuje tri močne segmente. »Primarno letno ponudimo preko 800 različnih sort rastlin iz lastne vzgoje, za vsak vrt, dom in balkon. Velik poudarek dajemo sezonskim rastlinam, grmovnicam, trajnicam, starejši sin pa je pred leti prevzel področje vrtnih rastlin in ustvaril bogato linijo s preko 90 različnimi sortami zelenjavnih sadik in 80 sortami zelišč ter dišavnic,« navaja Majda. Poleg tega opravljajo cvetličarsko dejavnost v cvetličarni v Gorenji vasi, že vrsto let pa tudi vztrajno prodirajo na trg parkovnega vrtnarstva. Tu so se specializirali za urejanje in vzdrževanje zasebnih vrtov, brežin in dvorišč, hkrati pa nudijo podporo lokalnim skupnostim z vzdrževanjem javnih površin. V zimskih mesecih na njihovi vrtnariji že potekajo polne priprave na pomladno sezono, poteka servisiranje parkovne mehanizacije in rastlinjakov, vzamejo si čas za izobraževanja in pripravo projektov. »Sledimo zastavljenim ciljem in še večji dovršenosti procesov dela, zadovoljne in stalne stranke so nam največja motivacija za nadaljnje ustvarjanje,« zaključi Majda in doda, da si v prihodnje želijo še izboljšati zadovoljstvo strank na vseh področjih, ki jih pokrivajo, in kupcem resnično ponuditi popoln t. i. 'zeleni servis'.

Ob praznovanju 20-letnice delovanja se zahvaljujejo vsakemu izmed vas, ki jim omogočate, da sledijo svoji strasti – delu z rastlinami. Brez vas ne bi bilo nadaljnje rasti, zato obljubljajo, da se bodo še naprej trudili za vaše zadovoljstvo na vseh področjih.

Kristina Z. Božič