Aktualno

22.7.2021

Sredi julija je testiranja na covid-19 v Sokolskem domu v Gorenji vasi prevzela Ambulanta Košir

Kot nam je povedal zdravnik Branko Košir, po rodu sicer iz Gorenje vasi, ki vodi ambulanto družinske medicine v Železnikih, so na ta način priskočili na pomoč kolegom iz Ambulante Koprivec, ki bi zaradi dopustov in preobremenjenosti težko nadaljevali izvajanje testiranj vsako sredo do konca poletja. "V Ambulanti Košir bomo testiranja izvajali, kot so bili občani navajeni doslej, vsako sredo od 14. do 16. ure v Sokolskem domu. V ekipi sta dva zunanja strokovna sodelavca, saj na ta način najlaže organiziramo delo tako v ambulanti kot na terenu. Če se bo izkazalo, da bo treba ekipo popolniti, bomo to seveda storili." Za zdaj težko napovedo, do kdaj bodo testiranja opravljali in ali jih bodo z jesenjo spet prevzeli sodelavci Ambulante Koprivec. Od tam so nam sporočili le, da je dejstvo, kdo testiranja izvaja, manj pomembno od dejstva, da ta potekajo redno. Po testiranju boste dobili tudi brezplačno EU digitalno covid potrdilo o testiranju. Prošnjo za izdajo s podatki (ime, priimek, številka zdravstvene kartice) lahko testirani pošljete na certifikati. kosir@gmail.com. Iz Ambulante Košir boste v najkrajšem možnem času, odvisno od obremenjenosti osebja, prejeli splošno veljavno covidno potrdilo o opravljenem testiranju, katerega namen je lajšanje varnega prostega gibanja po Evropski uniji.

Damjana Peternelj


Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas

Krajevna skupnost Gorenja vas vabi v petek, 17. septembra, ob 18. uri na predstavitev zbornika Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas, ki bo v Sokolskem domu v Gorenji vasi. V zborniku, ki ga zaradi epidemioloških razmer ni bilo mogoče predstaviti prej, so zabeležena številna področja življenja in dela navedenih območij, ohranjen je spomin na ljudi, ki jim je bilo zaupano vodenje in sooblikovanje razvoja krajev pod Blegošem, ohranjeno je glavno védenje o minulih časih in zapisani nekdanji in sedanji veliki dosežki delovnih in ustvarjalnih ljudi Gorenjevaškega in Hotaveljskega. Knjiga na več kot 600 straneh je nastajala dobri dve leti. Prispevke so pripravili številni avtorji, ki vsak s svojo vsebino plemeniti namen pobudnika nastanka knjige in uredniškega odbora. Na predstavitvi bodo člani uredniškega odbora skupaj z nekaterimi avtorji na okrogli mizi povedali več o nastajanju knjige, nekaj avtorjev pa bo nekoliko širše osvetlilo vsebino svojih prispevkov.


Subvencionirano bivanje v Študentskem domu Ljubljana

Študentski dom Ljubljana ponuja namestitve po subvencioniranih cenah na različnih lokacijah v bližini visokošolskih zavodov – v Rožni dolini, Mestnem logu, centru, Bežigradu in Šiški. Kot sporočajo, je za bivanje v javnem zavodu Študentski dom Ljubljana v okviru razpoložljivih zmogljivosti poleg pogojev, ki jih mora izpolnjevati študent za subvencionirano bivanje, potrebna tudi pravočasna prijava na javni razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov visokošolskega študija v študentskih domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2021/2022. Prošnjo za sprejem ali podaljšanje bivanja je mogoče oddati prek elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ, zadnji rok za oddajo prošnje pa je 16. avgust. Študentom dodatne informacije nudijo v pisarni za študentske domove na telefonskih številkah 01 530 6027 in 01 530 6028 v času uradnih ur ali na elektronskem naslovu pisarnazasd@stud-dom-lj.si.


Predstavitev zbornika ob petdesetletnici

Turistično društvo Slajka Hotavlje vsako leto avgusta pripravi tradicionalno prireditev ob prazniku svetega Lovrenca, semanji dan.
V preteklih letih so v sklopu praznika organizirali dobro obiskan hotaveljski sejem – na sobotni dan običajno z Večerom slovenskih podoknic in nedeljsko mašo v podružnični cerkvi svetega Lovrenca z druženjem Hotaveljcev na Šinkovcovem travniku. Zaradi epidemioloških razmer bo letos sobotni program odpadel, v nedeljo, 15. avgusta, po maši v podružnični cerkvi svetega Lovrenca pa vabijo na krajše srečanje vaščanov s kulturnim programom, v katerem bodo predstavili zbornik, ki so ga želeli predstaviti že lani, in sicer na daljši slovesnosti, a so jo morali po večkratni prestavitvi na koncu odpovedati. Zbornik z naslovom Jezo, žalost le na stran, danes je na Hotavljah semanji dan bodo tako glavni snovalci predstavili po dopoldanski sveti maši, ob glasbi pa bo poskrbljeno tudi za pijačo in prigrizek. Na semanji dan bodo krajani Hotavelj še imeli možnost za nakup fotografij s slikanja vaščanov v preteklem letu.

Damjana Peternelj


Priprave na GHD Lučine potekajo

V društvu AMD Zvezda iz Ljubljane, ki je organizator Gorsko hitrostne dirke (GHD) Lučine, so letos pripravili program dirke, prilagojen trenutnim razmeram. Tako bo v torek, 3. avgusta, novinarska konferenca in objava liste prijav, v soboto, 7. avgusta, bodo v Todražu postavili bokse in izvedli verifikacijo in sestanke pred dirko. Ta dan si bo možno individualno ogledati dirkalna vozila. Sprevoda vozil v petek in treninga voženj v soboto ne bo, pač pa bo vse glavno dogajanje osredotočeno na nedeljo, 8. avgusta.
Takrat bosta v dopoldanskem času izvedena dva treninga, popoldne pa bosta svečanemu odprtju dirke sledili dve vožnji. Tako kot doslej bo gorsko hitrostna dirka Lučine mednarodna, štela pa bo tudi za evropsko prvenstvo za starodobnike. Tudi letos bosta na dan dirke ves dan vozila dva avtobusa med posameznimi dirkami. Tako bodo obiskovalci lahko brezplačno in brezskrbno spreminjali lokacijo, od koder si bodo ogledali prireditev. Avtobusa bosta vozila izmenično, vsak iz druge smeri, od starta proti cilju. V nedeljo bo možno rezervirati taksi vožnje. Obiskovalci se bodo tako lahko vživeli v vlogo sopotnika na sovoznikovem sedežu v dirkalnem vozilu. Z rezervacijo bodo tudi dobrodelni, saj bo AMD Zvezda del sredstev od taksi voženj namenil v dobrodelne namene preko akcije Podarimo dirkaški nasmeh. Taksi vožnjo je možno rezervirati na elektronski naslov predvozila@ghdlucine.si. Predsednik organizacijskega odbora Primož Tavčar je povedal, da upa, da bodo epidemiološke razmere v začetku avgusta dovoljevale izvedbo dirke, pa tudi možnost obiska gledalcev, saj brez njih ni pravega vzdušja. Zapora ceste Todraž–Lučine bo v nedeljo, 8. avgusta, od 8. do 18. ure. Za jedačo in pijačo bo poskrbljeno.

Jure Ferlan


Info točka odprta tudi med tednom

Vabljeni na Info točko v Gorenji vasi, ki je v poletnih mesecih odprta tudi med tednom. Odprto imajo v ponedeljek in petek od 11. do 15. ure ter v soboto in nedeljo od 9. do 13. ure. Ob sredah se Info točka prestavi v Šubičevo hišo, kjer je odprta od 10. do 13. ure. Pridite na obisk po nove informacije ali pa na nakup izdelkov lokalnih rokodelcev.