Brezplačna e-oskrba na domu

21.4.2022

Starejšim, invalidom in kroničnim bolnikom je odslej brezplačno na voljo storitev e-oskrba, ki omogoča samostojnejše, varnejše in neodvisno bivanje v domačem okolju, saj zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom oziroma zdravstvenim osebjem ter organizacijo pomoči, če jo uporabniki potrebujejo.

Ministrstvo za zdravje je na podlagi javnega razpisa za e-oskrbo na domu, ki ga je pripravilo ob podpori službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, za izvajalca omenjene storitve izbralo Telekom Slovenije s konzorcijskim partnerjem Zvezo društev upokojencev Slovenije. Za projekt so pridobili sredstva Evropskega socialnega sklada in virov REACT-EU, zato bo uporaba storitve e-oskrba za pet tisoč upravičencev do 30. septembra prihodnje leto brezplačna.

Do brezplačne storitve e-oskrba so upravičeni starejši od 65 let, ki večinoma živijo sami, in tudi mlajši, če potrebujejo pomoč zaradi zdravstvenih razlogov. Uporabniki bodo z naročilom storitve brezplačno prejeli: varovalni telefon, zapestnico z gumbom in mobilni detektor gibanja na obesku za klic na pomoč, SIM-kartico z mobilnim paketom, ki omogoča neomejene dohodne in odhodne klice ter prenos podatkov za potrebe izvajanja storitve e-oskrba, storitve asistenčnega centra 24 ur na dan vse dni v letu ter tehnično pomoč, vzdrževanje in servis. "Uporabnik e-oskrbe lahko asistenčni center na pomoč pokliče s preprostim pritiskom na gumb varovalnega telefona, ki je nameščen v njegovem domu, ali s pritiskom na gumb za klic na pomoč na zapestnici, ki jo ima vedno pri sebi," so pojasnili na Telekomu in dodali, da poleg zapestnice uporabnik prejme tudi mobilni detektor gibanja na obesku, ki ima prav tako poseben gumb za proženje klica na pomoč, obenem pa detektor tudi samodejno zazna padec in ob tem sproži klic v asistenčni center.

Za naročilo brezplačne storitve e-oskrba zainteresirani lahko pokličejo na brezplačno številko 080 12 13 ali pošljejo sporočilo na elektronski naslov: eoskrba@telekom.si.

Mateja Rant