Čas dopustov, čas za obisk knjižnice, branje in oddih

26.6.2020

Ta mesec mineva tri leta od preselitve Krajevne knjižnice Gorenja vas na novo lokacijo, v Sokolski dom. Knjižnica je v tem času lepo zaživela in bralci se radi vračate.

V novih prostorih se je odvilo že lepo število prireditev za otroke in odrasle, naš prag je prestopilo mnogo bralcev in drugih obiskovalcev. Koronavirus, ki je za nekaj časa celo zaprl vrata naših enot, ostaja med nami, a delo v knjižnici teče po ustaljenih tirih. Še vedno velja, da je zaželeno, da ob obisku naših enot nosite masko, še vedno je obvezno razkuževanje rok ob vstopu v knjižnico in izstopu iz nje, gibanje po knjižnici ni več omejeno, gradivo si tako lahko poiščete/izberete sami. Razstavni del knjižnice gosti dela novega avtorja gospoda Zvonka Kerna. Svoj slog, s katerim izraža svoj pogled na stvarnost, je razvil pod mentorstvom Miljenka Licula (znani oblikovalec našega tolarja in raznih izkaznic). Razstavo z naslovom Miniature si lahko ogledate do 6. julija 2020.

Novost v knjižnici je tudi drugačna postavitev knjig z resničnimi zgodbami (biografski romani, spomini in potopisi). Vse tri skupine smo združili in ločili od drugih romanov.

Predno odidemo na dopust, bo med nas v goste prišla Marija Knafelj, domačinka, ki je v času epidemije izdala pesniški prvenec Angl. Ob plesni in glasbeni spremljavi bomo prisluhnili avtorici in njeni narečni poeziji.

V mesecu juliju in avgustu bo Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka odprta po poletnem urniku.

Vsi obiskovalci Izposojevalne enote Sovodenj vabljeni, da v teh dveh mesecih obiščete najbližjo enoto (Gorenja vas, Poljane, Žiri). Knjige, ki jih imate doma, lahko vrnete do 1. julija 2020.

Vabljeni, da nas obiščete. Skupaj bomo poiskali knjigo, ki vam bo krajšala vroče poletne dni.

Bernarda Buh, knjižničarka

PRIPOROČILI ZA BRANJE (vzeto s spletne strani MK)

Tara Westover – Osvobojena
Tara je odrasla v posebni ameriški družini: oče avtoritativen, karizmatičen verski gorečnež, mama tiha, sposobna ženska z zdravilskim darom in Tara kot najmlajša od sedmih otrok, ki so se vsi rodili doma, niso hodili v šolo in dolgo niso imeli niti rojstnih listov. Živeli so na hribovski kmetiji in delali na očetovem odpadu, prepuščeni njegovi svojeglavosti in nezaupanju do družbe. Toda z Indijanske princese, divje gore, pod katero je odraščala, je Taro vabil drugačen svet, ki ni živel po verskih dogmah njenega očeta... Kot 30-letna doktorica zgodovine z britanskega Cambridgea je napisala spomine na odraščanje, ki bralcu jemljejo sapo.
Postali so velika svetovna uspešnica in se uvrstili med knjige leta 2018. V izkušnji izolacije, ki se je zarezala v naša življenja, je njihovo sporočilo še jasnejše: kako neprecenljiva je svoboda znanja, gibanja, dela, mišljenja in izražanja lastnega mnenja.

Jana Vagner – Pandemija
Nemogoče si je bilo predstavljati, da bi karantena trajala več kot nekaj tednov; po televiziji so govorili o začasnem ukrepu, o tem, da je položaj pod nadzorom, da je v mestu dovolj zdravil, da dostava živil poteka nemoteno. Poročil še niso predvajali neprekinjeno, ni še bilo neposrednih javljanj s čudno praznih ulic z redkimi mimoidočimi, ki so nosili gazo čez usta. 
Smrtonosni virus se bliskovito širi po svetu. 36-letna Anja se z družino in parom iz sosednje hiše odpravi iz Moskve proti samotni hišici ob finski meji. Zaradi možnosti okužbe in barikad, s katerimi skušajo oblasti in posamezniki na silo zajeziti bolezen, se načrtovano dvodnevno potovanje sprevrže v moro, saj na vsakem koraku prežijo nevarnosti.
Roman Pandemija, ki ga nekateri primerjajo z McCarthyjevo Cesto, je prvenec ruske pisateljice JANE VAGNER. V Rusiji in Franciji je bil nominiran za več nagrad, po njem pa so posneli tudi televizijsko serijo.