Časa za branje – ti nihče ne da, treba si ga je vzeti

23.7.2020

Misel Tine Popovič, ki ne potrebuje dodatnih pojasnil. Knjižničarke si želimo le, da si ga boste vzeli.

Da vas povabimo k branju, smo v poletnih dneh – med 1. julijem in 12. septembrom – za odrasle in otroke pripravili Poletni bralni izziv.

Odrasli bralci
Knjižničarke smo skrbno izbrale več kot 150 naslovov za poletno branje. Seznami vas čakajo v knjižnici ali pa si jih oglejte na naši spletni strani. Preberite tri knjige in si prislužite nagrado.

Mladi bralci
Izberite si knjižne zaklade med izpostavljenimi knjigami ali sami pobrskajte po knjižnih policah. Preberite pet knjig, izberite najljubši naslov, zapišite, kaj vas je v knjigi navdušilo, nasmejalo, pretreslo. Razglednico oddajte v knjižnici in čaka vas nagrada.

Nova razstava
V razstavnem prostoru Krajevne knjižnice Gorenja vas si lahko ogledate novo likovno razstavo učencev OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas in učencev OŠ Koprivnica iz Hrvaške. Razpis z naslovom Korona čas je objavil KUD Trata Gorenja vas. Nekaj izdelkov je nastalo v času pandemije, druga dela pa so otroci izdelali po vrnitvi v šolske klopi. Risali so, kar so doživljali v času pouka na daljavo, izpostavili so virus, ki nas straši, pričarali poletne utrinke … Razstava bo na ogled med 10. julijem in 31. avgustom.

Bernarda Buh, knjižničarka

PRIPOROČILI ZA BRANJE (vzeto s spletne strani MK)

Marc LEVY – Ona in on
Marc Levy je eden najbolj priljubljenih francoskih avtorjev, njegova dela pa so prevedena v zares številne tuje jezike (petdeset). Piše žanrsko raznovrstno literaturo, nekatera dela pa so bila prirejena tudi za film, televizijo in strip. V pripovedih včasih pomeša resničnost in fantazijo, liki pa so posebni, vdahniti jim zna življenje in vse skupaj začini z živahnim slogom ter zabavnimi dialogi. V romanu Ona in on spoznamo Mio – mlado, uspešno, vzhajajočo zvezdo filma, ki ima na videz vse, a je v zakonu nesrečna. Odločiti se mora, ali bo dala možu, ki jo je prevaral, še eno priložnost. Pobegne v Pariz in se v restavraciji najboljše prijateljice zaposli kot natakarica. V mestu luči pa je tudi Paul – nekdanji arhitekt, ki je sledil svojim sanjam in postal pisatelj. Že nekaj let se trudi, da bi po odličnem prvencu spet napisal uspešnico. Še sam ne razume, zakaj so njegovi romani zares priljubljeni le v Aziji, še posebej v Koreji. Zaljubi se v svojo korejsko prevajalko Kjong in zdi se mu, da bi bil čas storiti korak naprej v njunem odnosu. Paulova prijatelja Arthur in Lauren pa imata zanj drugačne načrte. Pod pretvezo, da gre na poslovni sestanek, ga pošljeta na zmenek. Paul se nepričakovano znajde v pogovoru z Mio. In zgodba se lahko začne … Zabavna ljubezenska zgodba, ki pa v sebi vendarle skriva še tisto "nekaj več". Še zlasti ko (skupaj s Paulom) ugotovimo, zakaj so njegovi romani tako zelo priljubljeni prav v Koreji.

Jože MOŽINA – Slovenski razkol
Monografija Slovenski razkol je avtorjeva razširjena doktorska disertacija in je sad njegovega dvajsetletnega raziskovanja, zbiranja arhivskega gradiva in pričevanj. To je prelomno zgodovinsko delo, ki na poljuden in dokumentiran način v marsičem ruši tabuje in desetletja vzdrževano ideološko dogmo o enostranski krivdi za slovensko bratomorno vojno. Knjiga dejansko spreminja dosedanje vedenje o drugi svetovni vojni na Slovenskem, predvsem v luči razlogov in krivde za slovenski narodni razkol, ki nas pesti še danes.
Monografija je sad doktorskega študija in dvajsetletnih raziskovanj dr. Jožeta Možine, med katerimi se je avtor dokopal do fascinantnih, doslej neznanih arhivov in pričevanj, ki nekatera poglavja zgodovine druge svetovne vojne na Slovenskem v marsičem pišejo na novo.

Fotogalerija