Častitljivi lipi se je iztekel čas

26.6.2020

V Podjelovem Brdu na Črtancovi domačiji je do nedavna stalo najdebelejše drevo daleč naokoli. Lipovec, blizu štiristo let staro hišno drevo, je kljubovalo času in viharjem.

Kratko deblo se je razraslo v pet debelih in košatih vrhov, od katerih je najvišji segal približno štirideset metrov v višino. Prsni obseg je po meritvah gozdarja Miklavčiča že pred leti znašal krepko čez pet metrov, nižje so ga pred nedavnim domači namerili sedem metrov.

Trdno v breg vraščeno drevo je vsako leto bogato ozelenilo krošnjo. Na pogled je bila to zelo lepa in vedno bolj mogočna lipa, ki je v zadnjem stoletju doživela in preživela precej hudega. Na začetku druge svetovne vojne so okupatorji streljali z Jelenka, granata je zanetila ogenj v kozolcu in ta je ožgal tudi drevo, ki se dolgo ni moglo obrasti. Potem je vanj trikrat udarila strela in poškodovala posamezne vrhove. Rane so se zacelile in obrasle, ko je leta 2014 žled spet precej oklestil veje. Letos spomladi je močan veter toliko zamajal enega od vrhov, da se je pri tleh odlomil od preostalih. Na odlomu se je pokazalo odmiranje drevesa v notranjosti in nagib težišča preostalih vrhov proti gospodarskemu poslopju. Pristojne strokovne službe so zato svetovale posek drevesa oziroma še preostalih štirih vrhov. Po približni oceni bodo tako Črtancovi na kup zložili več kot 25 kubičnih metrov lesne mase od enega samega drevesa.

Milka Burnik