Čebele in čebelarji v maju praznujemo

20.5.2021

Vajeni smo, da je maj za čebele in čebelarje že sam po sebi prazničen mesec. Čebelje družine se bližajo višku svojega razvoja, čebelarji si obetamo prvo točenje medu in druge čebelje pridelke. A letos je vse malo drugače.

Čebele imajo za seboj naporno zimo, saj se je ponovilo stanje izpred desetletij, ko marsikje tudi tri mesece neprekinjeno niso mogle iz panjev. Prav tako muhasta in zapoznela pomlad z ekstremnimi vremenskimi spremembami čebelam ni v prid. Prav majski dan, v katerem pišem ta uvodnik, se je začel z dvakrat pobeljenim jutrom. V koncu naše doline letos šele sedaj cvetijo divje češnje, travnike s komaj prvimi cvetovi regrata pa je čez noč pobelil sneg. Raje ne povem, kako se je dan nadaljeval v prizadevanju, da čebele in njihovo zalego v sicer peščici panjev obvarujem pred nizkimi temperaturami in divjim vremenom, ki ne pojenja. Če smo se čebelarji lani ob tem času ukvarjali z nenadejanimi roji in se že veselili prvega točenja, bo letos za nas praznik že vsak izletni dan, v katerem bodo čebele prišle v naravi do nekaj medičine in cvetnega prahu. In praznik bo, če ne bodo izbruhnile najhujše bolezni čebel in nam bo uspelo s pravilno izbranimi ukrepi ohraniti čebelje družine.

Morda pa bodo okrog 20. maja čebelam dnevi bolj prijazni. Takrat obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je prav na pobudo Slovenije leta 2017 razglasila Generalna skupščina združenih narodov. Datum ni naključno izbran. Sovpada z rojstnim dnem našega največjega čebelarja Antona Janše. Po njegovi zaslugi si je naša avtohtona kranjska čebela (Apis mellifera carnica) utrla pot v svet. Slovenski čebelarji smo se v "predkoronskih" letih ob tej priložnosti srečevali na vseslovenskem praznovanju. Bolj kot praznik postaja ta dan za ves svet in za vsakega od nas opomnik, da so čebele in drugi opraševalci nepogrešljivi, zaradi številnih vplivov vedno bolj ogroženi in zato moramo narediti vse, da jih tudi zaradi našega preživetja ohranimo. Čebelarji Poljanske doline že stoletja skrbimo za kranjsko sivko. Tudi organizirano. Bili smo zraven v prvih letih delovanja Slovenskega čebelarskega društva. Kasneje smo kmalu soustanavljali podružnice bliže domačim krajem. Danes smo v občini Gorenja vas - Poljane povezani v dveh čebelarskih društvih – ČD Blegoš in ČD Sovodenj, ki prav v letošnjem in preteklem letu obeležujeta pomembna jubileja. Društvi sta naša "panja", kjer izmenjujemo dobre prakse, strokovne nasvete, poenotimo naša ravnanja pri sonaravnem zdravljenju čebel … Vse za njihovo boljše preživetje in tudi za kakovostnejše čebelje pridelke.

V prazničnem maju vas vabimo, da v naši Poljanski dolini pripomorete k ustvarjanju čebelam in drugim opraševalcem prijaznega okolja. Z mislijo nanje okrasne vrtove in gredice namesto s tujerodnimi zasadite in zasejte z avtohtonimi okrasnimi medovitimi rastlinami. Posadite medovito drevo. Na njivo, v vrt ali v lonček zasejte medovite enoletnice. Morda počakate z zgodnjo košnjo, ohranite negnojene travnike in senožeti s čim večjo pestrostjo rastlin. Čim manj in pravilno uporabljajte čebelam škodljive pesticide. Skrbno pospravljajte odpadno prehransko embalažo in zapiratje zabojnike za odpadke, da čebelam preprečite dostop. To je le nekaj možnosti in tudi še tako majhna dejanja štejejo. Čebele vam bodo hvaležne. Dokler jim bo dobro v poljanskih hribih in dolinah, bo tudi nam.

Anica Podobnik