Celovita predstavitev dela občine

22.9.2022

Občina Gorenja vas je tudi letos, tokrat zgolj v spletni obliki, objavila publikacijo o projektih in delu občine v preteklem letu. Celovit pregled dela občine so pripravili 13. leto zapored.

»Naš namen je karseda celovito predstaviti delo občine, da bi občanke in občani dobili čim boljši vpogled v vse, s čimer se občina ukvarja ter kako potekajo posamična dela na celotnem območju občine,« je v uvodu v publikaciji zapisal župan Milan Čadež. Ob tem je poudaril, da je potreb po investicijskih vlaganjih po celotni občini veliko, vrsta projektov, ki jih želijo realizirati, je dolga, vsako leto pa jih izpeljejo kar nekaj. »Tako je bilo tudi v letu 2021, med prebiranjem predstavitev pa si boste lahko sami ustvarili vtis o našem skupnem delu,« je še zapisal Čadež. 

V publikaciji so tako predstavili urejanje poplavne varnosti Poljanske doline in nove ureditve ob Sori, gradnje in obnove javnih objektov, dela na cestni infrastrukturi, dela na področju gospodarskih javnih služb in komunalne infrastrukture, prostorsko načrtovanje in urejanje novih sosesk ter dogajanje na področju kulture in kulturne dediščine, turizma in prireditev, vzgoje, izobraževanja in športa, zdravstvenega varstva, protipožarne varnosti in civilne zaščite, socialnega varstva in gospodarskih dejavnosti. Posebno poglavje so namenili še občinskemu prazniku in lanskim občinskim nagrajencem, pripravili so tudi pregled občinskih proračunov v letih od 2017 do 2021. Ob tem je župan še poudaril, da jih zakonodaja zavezuje, da še vedno polovico proračuna namenijo za fiksne stroške, največji med njimi je doplačilo stroškov vrtca, ki je lani preseglo 1,4 milijona evrov. »Na osnovi tega starši v skladu z državnim pravilnikom plačujejo nižje položnice za vrtec,« je dejal župan in dodal, da sredstva za investicije poskušajo dodatno pridobiti s prijavami na različne razpise, kjer pa pogosto zaradi velikega števila prijav ne morejo odobriti vseh vlog. »Zato se posebno trudimo, da bi bile naše prijave kar najbolje pripravljene in podkrepljene s kakovostno projektno dokumentacijo.«

Mateja Rant