Dan kulture tudi dan za knjigo

4.2.2021

Vsako leto po Sloveniji poteka mnogo prireditev, ki se navezujejo na največji slovenski kulturni praznik. Ljudje lahko obiščejo muzeje, gledališča, knjižnice in druge kulturne ustanove na ta dela prost dan, in to brezplačno.

Letošnji praznik, ko nas zaznamuje koronavirus, bo najbrž obeležen povsem drugače, v veliki meri virtualno, na daljavo. Če, kje in pod kakšnimi pogoji bodo potekale prireditve, boste lahko poiskali na spletnih straneh ustanov. Mi pa na tem mestu pokukajmo, kaj je o prazniku zapisanega.

Prešernov dan
Prešernov dan je slovenski kulturni praznik, ki ga bomo to leto praznovali že sedeminsedemdesetič. Leta 1941 je bila prva vseslovenska proslava ob obletnici Prešernove smrti. Prvega februarja 1945 je bil ta dan z odlokom razglašen za kulturni praznik slovenskega naroda in od takrat 8. februarja Slovenci praznujemo Prešernov dan. Po osamosvojitvi Slovenije pa je dobil svoje mesto in ga praznujemo kot državni praznik, ki je dela prost dan. S tem se Slovenija lahko pohvali kot ena redkih držav, ki kulturo slavi na tak način. Prešernov dan je edini slovenski praznik, ki ga pišemo z veliko začetnico. Pogosto pa se tudi pojavijo pomisleki, ali je dan smrti primeren za dan praznovanja.

Prešernova nagrada
Vsako leto na ta dan podelijo tudi Prešernove nagrade (največ dve) in nagrade Prešernovega sklada (največ šest). Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Prve nagrade so bile podeljene leta 1947, na dan kulturnega praznika. Nagrade so bile z zakonom, sprejetim leta 1955, poimenovane po Francetu Prešernu. Prešernovo nagrado na področju literature za leto 2021 prejme pisatelj Feri Lainšček. Kot piše v obrazložitvi, Lainščkovi literarni dosežki s svojo visoko umetniško vrednostjo že skoraj 40 let pomembno bogatijo zakladnico slovenske kulture. Njegove zadnje delo Kurji pastir vam je na voljo tudi v vseh naših enotah knjižnice.

Od 1. februarja dalje lahko vsak torek ob 17.30 prisluhnete pravljici na Radiu Sora, ki jo bomo za vas pripravile knjižničarke. Posnetek najdete tudi na knjižnični spletni strani.

Aktualno v knjižnici
Knjižnice ves čas ostajajo dostopne. Ob oddaji prispevka smo ponovno prešli na običajno pultno izposojo, ko si bralci lahko gradivo izbirajo sami. Gradivo si vsekakor lahko še naprej naročite po telefonu, kot elektronsko sporočilo ali na COBISS-u. Še vedno teče Bralni izziv za odrasle pod sloganom Knjige, ki vam ne bodo pustile spati in projekt Družinsko branje. Pravila v knjižnici ostajajo v skladu z navodili NIJZ. Vse aktualne informacije spremljajte na spletni strani www.knjiznica-skofjaloka.si.

Bralni kotiček
Ker dogajanje v knjižnici še vedno bolj miruje, nabava knjig pa nemoteno teče dalje, vam na tem mestu predstavljamo nekaj novitet za vse bralne navdušence.

PRIPOROČILA ZA MLADINO:
1. Gruenbaum, M.: Nekje še sije sonce
2. Kon Lorenzutti, N.: Gremo mi v tri krasne
3. Roemmers, A. G.: Vrnitev Mladega princa
4. Saldanha, A.: Za starejše od šestnajst
5. Sones, S.: Reševanje Red

NOVI NASLOVI ZA ODRASLE BRALCE:
Ardone, V.: Otroci z vlaka
Fulwiler, J.: Čudovite sanje
Kesar, K.: Če bi moški vedeli
Lackberg, C.: Srebrna krila
Miller, H.: Videl sem te
Perks, H.: Vrni se pome
Setterwall, C. Držimo pesti
Skrbinšek, S.: Nova jaz – ko je rak samo še morska žival

Bernarda Buh

Fotogalerija