Dan sladkorne bolezni

19.11.2020

Število bolnikov s sladkorno boleznijo v svetu in tudi pri nas še vedno narašča in močno bremeni zdravstveno blagajno. Mednarodna zveza diabetikov (IDF) zato vsako leto pripravi kampanjo, ki obravnava določeno temo o sladkorni bolezni.

Pomembno je, da o sladkorni bolezni vemo čim več. Najprej zato, ker z zdravim življenjskim slogom lahko preprečimo njen nastanek, in ne nazadnje zato, ker z urejenim krvnim sladkorjem preprečimo ali vsaj zmanjšamo zaplete, kot so srčna ali možganska kap, odpoved ledvic, slepota ali amputacije nog.
 "Pomembno je zlasti zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni, ki v začetku nima nobenih izrazitih simptomov, na osnovi katerih bi lahko sklepali, da imamo v krvi povečano vrednost sladkorja. Ne boli. Pogosto je bolezen odkrita po naključju ali šele, ko so vrednosti sladkorja v krvi zelo visoke in je treba zdraviti posledice," pojasnjuje predsednica Društva diabetikov Škofja Loka Tanja Oblak.

Letos svetovni dan sladkorne bolezni posvečen medicinskim sestram 
Geslo letošnjega svetovnega dneva sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo 14. novembra, je "medicinske sestre in sladkorna bolezen". Ljudje s sladkorno boleznijo potrebujejo podporo pri obvladovanju sladkorne bolezni, ki jih spremlja do konca življenja. Vloga medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki pomagajo osebam s sladkorno boleznijo, postaja vedno pomembnejša. "Z njimi se srečujemo na preventivnih pregledih, seznanjajo nas s primerno telesno aktivnostjo in ustrezno prehrano, opravljajo meritve, ki so podlaga za nadaljnjo obravnavo," pove Oblakova.
V društvu z namenom zgodnjega odkrivanja sladkorne bolezni in srčno-žilnih obolenj ter s tem pravočasnega zdravljenja izvajajo preventivne meritve na terenu, pri čemer je pomoč medicinskih sester nepogrešljiva. "Sladkorno bolezen pogosto spremljata povišan krvni tlak in motena presnova maščob (holesterola), zato če je le mogoče, preverimo vrednosti krvnega sladkorja, krvnega tlaka in holesterola."
Vsako leto sodelujejo tudi v mednarodnem projektu Osvetlitev v modro, s čimer izražajo podporo prizadevanjem za izboljšanje življenja ljudi s sladkorno boleznijo in povečanjem zanimanja javnosti za ta problem. Letos so v sodelovanju z Občino Škofja Loka tako osvetlili Trg pod gradom.

V Sloveniji ima sladkorno bolezen okoli osem odstotkov prebivalcev, kar pomeni, da jih je v občini Gorenja vas - Poljane med petsto in šeststo. Uradnih podatkov ni na voljo, ker register ni vzpostavljen.

Letni program ohromljen
Četudi razmere niso najbolj ugodne, so v društvu, v katero so vključeni tudi naši občani, v prvih devetih mesecih izpeljali skoraj vse aktivnosti, ki so jih zapisali v program. "Žal v oktobru nismo mogli izvesti tradicionalnih strokovnih predavanj," dodaja in pove, da se za organizacijo predavanj na spletu niso odločili. Odpadla sta tudi pohoda v Crngrob in v okolico Žirov 14. novembra. "To pa pomeni, da bomo morali sami ali v družinskem krogu poskrbeti za fizično aktivnost, ki pomembno vpliva na potek sladkorne bolezni – naj vas spomnim: vsaj trideset minut tri do pet dni v tednu. Dejavnosti društva potekajo pod geslom Sami lahko največ storimo za svoje zdravje. In prav je, da na to ne pozabimo tudi v teh druženju nenaklonjenih časih," poudari pomen redne telesne dejavnosti predsednica Oblakova. V društvu si še želijo, da bi povečali dostopnost do diabetologa, pri čemer računajo na pomoč občin na Škofjeloškem.
V društvo se lahko vpišejo bolniki s sladkorno boleznijo, svojci in tudi drugi, ki jih program pritegne z izobraževalnimi, športnimi in dejavnostmi ter druženjem. "Z nami boste lažje premagovali težave, delili optimizem in si zagotovili boljšo kakovost življenja," je prepričana Oblakova.

Damjana Peternelj