Dan za pravljice in klasično glasbo

23.6.2022

Zadnja majska nedelja je na Dvorcu Visoko minila v znamenju kulture. Zaradi slabega vremena pa smo se tik pred zdajci odločili, da se dogajanje izpod kozolca prestavi v toplo zavetje poročne sobe v dvorcu.

Dopoldne je bilo namenjeno pripovedovanju pravljic, popoldne pa klasični glasbi slovenskih skladateljev. Pripovedovalski festival, ki je letos že petindvajsetič potekal v dvoranah Cankarjevega doma, se je že drugo leto zapored preselil tudi na Dvorec Visoko.

Letos smo gostili pripovedovalsko glasbeno predstavo za otroke in odrasle z naslovom Peresa iz srečne dežele. Pripovedovalka Irena Cerar je obiskovalce v prijetnem pravljičnem vzdušju, ki so ga med drugim ustvarjali čarobni zvoki harfe izpod spretnih prstov glasbenice Zvezdane Novaković, popeljala na dolgo pot pogumnega mladeniča v iskanju ptiča vedomca in njegovih treh dragocenih peres. Za konec je sledilo še presenečenje – delavnica prepoznavanja pravih peres ptic z vsega sveta v izvedbi Franca Miklavčiča, ki je otroke navdušila, odrasle pa prijetno nasmejala.

Pozno popoldan je sledilo glasbeno razvajanje s koncertom klasične glasbe Zmenek s slovenskimi skladatelji. Kontrabasist Miha Firšt ter pianist, skladatelj in dirigent Iztok Kocen sta nas v okviru Projekta 212 popeljala po poti glasbe slovenskih skladateljev iz obdobja baroka, klasicizma in romantike vse do glasbe današnjih ustvarjalcev. Koncert sta glasbenika popestrila z vmesnimi predstavitvami avtorjev zaigranih skladb, zgodovinskih glasbenih obdobij in številnimi komičnimi vložki, ki so občinstvo dodobra nasmejali.

Dvorec Visoko s svojim ambientom, idilično okolico in prelepo poročno sobo kar kliče po izvedbi različnih dogodkov, še posebno takih, ki v sebi nosijo kulturo v najrazličnejših odtenkih. Želimo si kulturo približati vsem generacijam, tako najmlajšim kot tudi vsem drugim, in poleg tega pokazati, da je lahko kultura tako presunljiva kot tudi lahkotna in zabavna. Verjamemo, da nam bo z dogodki, kakršna sta se zgodila zadnjo nedeljo v maju, to tudi uspelo.

Jera Miklavčič

Fotogalerija