Danes berejo otroci ...

25.3.2021

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa C. Andersena, razglasila za mednarodni dan knjig za otroke.

Tako so želeli na praznični način opozoriti, kako zelo pomembno je branje za otrokov razvoj, še posebno branje kakovostne mladinske literature. Za to so se odločili na mednarodnem kongresu IBBY v Ljubljani leta 1967. Od tedaj – torej že 54 let – vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico, ki obide svet. Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija IBBY. Poslanico je napisala pesnica Margarita Engle, plakat je ustvaril ilustrator Roger Mello. Praznovanje letošnjega 2. aprila v Sloveniji povezujemo s praznovanjem jubileja Kristine Brenkove. Bralno spodbujevalna akcija Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov vabi k branju s 110 knjigami, ki so še vedno aktualne, zimzelene in vredne branja in kličejo h "glasbi besed" Kristine Brenkove in k "besedam o glasbi".

Dogodki v knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka
Ker nam epidemiološka slika v državi še ne dopušča izvajanja dogodkov v živo, se ti tudi v naši knjižnici odvijajo na spletnih omrežjih. Tedensko se odvijajo dogodki za otroke in odrasle. Vse informacije so vam na voljo na Facebooku, Twiterju in spletni strani knjižnice. Tam si lahko poiščete tudi vse zamujene literarne večere, pravljice …

Nova bralna akcija: Ženske v leposlovju
Ob mednarodnem dnevu žensk, 8. marca, smo v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka začeli bralno akcijo Ženske v leposlovju. Z njo bi vas radi spodbudili k branju zgodb, ki so napisane z ženske perspektive. Knjižničarke smo na oddelku za odrasle skrbno izbrale več kot 150 raznolikih knjižnih naslovov, kjer so glavne protagonistke ženske, ki s svojimi dejanji in značaji "premikajo gore". Zgodbe samosvojih, pogumnih, srčnih in odločnih žensk naj vas spodbudijo k branju in tudi k premisleku. Knjige smo izpostavili v vseh enotah naše Knjižnice in so na voljo za izposojo. Priporočilni seznam si lahko ogledate tudi na spletni strani knjižnice.

Razstavni prostor v Krajevni knjižnici Gorenja vas 
V gorenjevaški knjižnici je že pomladno vzdušje, stene krasi slikarska razstava članic Likovne sekcije Mavrica, DPŽ Blegoš z naslovom Diši po pomladi. Razstavo članic pod vodstvom mentorice Jerneje Kos si lahko ogledate do 15. aprila 2021. Sledila bo razstava Irene Tratnik z naslovom Razburkana tišina.

Novitete za odrasle:
1. Johnson Debeljak, Erika: Devica, kraljica vdova, prasica (spomini)
2. Musek Lešnik, Kristijan: Nekaj ti želim povedati (medosebni odnosi, vrednote)
3. Musso, Guillaume: Skrivno življenje pisateljev (kriminalni roman)
4. Obadič, Natalija: O, ti naš Lovro – zgodba o otroku z motnjo pozornosti (spomini)
5. O'Mara, Shane: Hvalnica hoji
6. Sivec, Ivan: Visoški gospod (biografski roman)
7. Šojat, Ivana: Ezan (zgodovinski roman)

Nagradna igra za najmlajše/mlade bralce 
Za mlade bralce ob mednarodnem dnevu knjig za otroke pripravljamo nagradno igro. Od 24. marca boste v naših enotah knjižnic v Gorenji vasi, Poljanah in na Sovodnju imeli na voljo komplet za izdelavo knjižne kazalke. Med vsemi, ki boste kazalke izdelali in jih prinesli v knjižnico, bomo knjižničarke izbrale tri najbolj izvirne, domiselne, zabavne … Avtorje izbranih čaka lepo presenečenje.

Bernarda Buh

POSLANICA 2021
GLASBA BESED (Margarita Engle)
Ko beremo, zrastejo duhu peruti.
Ko pišemo, nam zapojejo prsti.

Besede so bobni in flavte na listu,
so ptič, ki se s pesmijo vzpenja, in slon, ki
trobenta,
so reka, ki teče, in slap, ki teleba,
metulj, ki zakroži
visoko na nebu!

Besede nas vabijo k plesu –
ritmi in rime, utripi srca,
peket in prhut, stare in nove povesti,
take izmišljene, take resnične.

Kadar si udobno ugnezden doma
ali čez meje drviš proti novim deželam
in tujim jezikom, so zgodbe in pesmi
vse tvoje.

Kadar delimo besede drug z drugim, glasovi
postanejo glasba prihodnosti,
mir, prijateljstvo, radost:
melodija,
ki upa.