Dela bodo zaključili še letos

20.5.2021

Težave pri izgradnji prizidka Vrtca Agata povzročajo vreme in usklajevanja s podizvajalci, a na občini zatrjujejo, da bo gradnja končana do konca leta.

V teh dneh izvajalci zaključujejo montažo električnih, vodovodnih in drugih inštalacij, čemur bo sledilo polaganje toplotne izolacije in talnega ogrevanja ter izdelava cementnih estrihov. Po tem bodo lahko položili stenske in talne obloge. SGP Zidgrad Idrija nadaljuje dela, nad dovozno potjo za objektom prizidka gradijo oporni zid. "Izvajanje del ovira vreme, najprej so nizke temperature ovirale izvajanje ometov, potem dež pri izvajanju zunanjih izkopov in opornih zidov, ker obstoji nevarnost plazenja razmočene zemljine, poleg tega iz odkopanih brežin neprestano teče pobočna voda, ki zaliva gradbeno jamo in mehča izkopano in nasuto zemljino," pojasnjuje Bernard Strel z občinske uprave. Poleg prizidka prenavljajo tudi obstoječe otroško igrišče ob vrtcu in gradijo novo otroško igrišče na severni strani prizidka, urejajo intervencijsko pot za šolo in vrtec na severni in južni strani objekta, zunanjo hidrantno mrežo in ostalo komunalno infrastrukturo pa tudi del parkirišč, v katere posegajo zaradi urejanja intervencijske poti.

Podražitev zaradi zagotavljanja ustrezne požarne varnosti
Z izgradnjo prizidka se posega v obstoječe prostore šole, ker je treba narediti povezave z obstoječim vrtcem in šolo. Projekt je v fazi izvajanja, "živ, kar pomeni, da je treba upoštevati nove zahteve, želje, potrebe, dobre predloge bodočih uporabnikov, in vse to je močan vzvod, da se začne spreminjati tudi finančni okvir investicije", pojasnjuje Strel podražitev del in dodaja, da je bila največja sprememba zaradi zagotavljanja ustrezne požarne varnosti celotnega kompleksa in zagotavljanja zunanjih intervencijskih poti. "Pri pregledu dokumentacije obstoječega stavbnega pohištva je bilo ugotovljeno, da bo treba zamenjati vsa vrata na evakuacijski poti, ker nimajo ustreznih certifikatov. Vse podražitve, ki so trenutno na mizi, so posledica dodatnih zahtev naročnika, in ne dodatnih zahtev izvajalca zaradi podražitve materialov na trgu," še pojasnjuje.
Celotna investicija bo deloma financirana iz sredstev Ekosklada – za spodbude za nove naložbe v gradnjo skoraj ničenergijskih stavb splošnega družbenega pomena so bila pridobljena nepovratna sredstva v višini dobrih 280 tisoč evrov, z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so po 23. členu zakona o financiranju občin za obdobje 2020–2021 prejeli skoraj 820 tisoč evrov. Občina se je prijavila še na razpis za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu, ki ga je v februarju 2021 objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, vendar niso bili uspešni. Vsa preostala potrebna sredstva bodo tako zagotovljena iz občinskega proračuna.

Z novim prizidkom vrtca bo pridobljenih dodatnih 980 kvadratnih metrov novih površin, in sicer šest igralnic za prvo in drugo starostno skupino predšolske vzgoje otrok, dve novi učilnici v mansardi za osnovnošolske potrebe ter pripadajoči prostori za zaposlene. Na račun novega prizidka se je na vzhodni strani vrtca zmanjšalo obstoječe zunanje asfaltirano igrišče. To se bo deloma nadomestilo z dodatnim zelenim otroškim igriščem, poleg katerega se bo uredil zeliščni vrt. Objekt bo visoko energetsko učinkovit.

Uporabno dovoljenje konec leta 
Gradnja mora biti zaključena do konca leta, ko morajo zaradi koriščenja nepovratnih sredstev pridobiti tudi uporabno dovoljenje. Po pogodbenem roku bi morali dela zaključiti do konca avgusta letos, a jim to ne bo uspelo zaradi težav z vremenom in epidemije koronavirusa. "Predvsem si zelo želim, da bi dela potekala nekoliko hitreje, neprestano zamujajo isti podizvajalci, ki obljubijo, potem jih pa ni na gradbišču. Gradbeništvo je močno podhranjeno in nastala konjunktura in omejitve s koronavirusom (migracija delovne sile ob praznikih domov, nazaj in potem v karanteno) zadeve samo še poslabšujejo," priznava Strel, ki je prepričan, da jim bo gradnjo uspelo zaključiti po načrtih.

Damjana Peternelj