Diamantna zakonca Justin

25.3.2021

Jerica, rojena Galičič, je otroštvo preživela na Hlavčih Njivah, Martin Justin pa v sosednji vasi, na Gorenjem Brdu, kamor se je Jerica primožila.

Ko nas je zanimalo, ali sta se Justinova ob poroki odpravila na kakšno poročno potovanje, izvemo, da teh besed nista poznala, dokler se niso začeli poročati vnuki. Oba sta bila namreč rojena v drugih časih, v kmečkih družinah z veliko otroki. Izkusila sta tesnobo vojnega in povojnega življenja in bila tako kot njuni vrstniki v mladosti prikrajšana za marsikaj lepega. V šolo so sicer hodili, a so bila obdobja, ko se je vse ustavilo. Kljub temu so se nekateri dobro izobrazili. Jerica si je želela, da bi se izučila za kuharico, a časi tega niso dopuščali. Vseeno njena družina obožuje njeno kuho in peko. A takrat je bilo videti, kot da ne bo nikoli konec. Od nikoder ni bilo ne denarne ne čustvene pomoči, le upanje in družinske vezi so jih držali skupaj, se zakonca spominjata časov, za katere Jerica rada sklene, da upa, da se kaj takega ne bo več ponovilo. 

Martin Justin je služil kruh v Termiki v Poljanah, soproga pa je doma gospodinjila. Imata pet otrok, 16 vnukov in tudi že devet pravnukov. Njuni otroci vedo povedati, da »ata kuha žganje, popravlja lesene gajbice za krompir, zbira orehe, zaljubljen pa je tudi v zakurjeno kmečko peč. Oba rada obdelujeta vrt in mama vedno v pravem poljanskem narečju pove: 'Kej pa par hiš zmeri tuk dela.'« Zapomnili so si tudi njen poprtnjak, kruh, ki ga speče za božič. Vedno so si ga prišli odrezat na svete tri kralje.

Letos bosta Jerica in Martin Justin oba dopolnila 86 let, konec januarja pa sta zakonca z Gorenjega Brda oziroma Čerinkarjeva iz Brd praznovala tudi šestdeseto obletnico poroke. Visoki jubilej je par praznoval času primerno. Ni bilo druženja, staršema so otroci nazdravili na daljavo, vendar v mislih z njima. Niso pa pozabili na presenečenje, saj je diamantna zakonca na dan obletnice na domačem dvorišču pričakala dvonadstropna torta, ki pa, kot so povedali otroci, »ju bo po šestdesetih dneh ogrela in nima holesterola «. Bila je namreč lesena. Pravo torto, s katero sta se lahko posladkala, pa je spekla vnukova žena. Torto sta si privoščila ob krušni peči, kjer najraje posedita, si od tam ogledata tudi priljubljeno oddajo Vem, dan pa zaključita z molitvijo. Veselita se tudi spoznanja, da želita godrnjanje zamenjati za hvaležnost.

Alenka Brun