Dodatni program zobozdravstva in prenovljena ambulanta

24.9.2019

Avgusta se je na področju zobozdravstva v občini zgodilo kar nekaj pozitivnih sprememb.

Zobozdravstveni center Javh in Rok - Lab zobozdravstvo sta dobila vsak dodatnega 0,5 programa zobozdravstvene storitve, zobozdravnica Manca Peternelj pa se je preselila v prenovljeno ambulanto v 2. nadstropje starega dela zdravstvene postaje.

Po prenehanju delovanja zobne ambulante Olgice Mijatović je občina objavila javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje javne zdravstvene službe na področju zobozdravstvene dejavnosti za odrasle na območju občine Gorenja vas - Poljane v skupnem obsegu 1,0 programa. Na razpisu sta bila uspešna Zobozdravstveni center Javh in Rok - Lab zobozdravstvo, kjer sta dobila vsak dodatnega 0,5 programa za določen čas 15 let. »Seveda smo v podjetju Rok -Lab zadovoljni zaradi pridobitve dodatnega programa, saj tako lahko vpisujemo nove paciente in prebivalcem ponudimo večjo količino storitev plačljivih s strani ZZZS. To seveda pomeni tudi skrajšanje čakalnih dob, kar pa je odvisno od števila vpisanih novih pacientov,« je pojasnil zobozdravnik Rok Kavčič. Zobozdravnik Matej Javh pa je priznal, da je bila pridobitev dodatnega programa za Zobozdravstveni center Javh sicer nekoliko nepričakovana, a so seveda zadovoljni, čeprav to za njih pomeni predvsem še več vloženega truda in časa ter še večjo odgovornost do njihovih pacientov. »Naše zmožnosti so že do sedaj pokale po šivih, zato je dodatno povečanje programa za nas najprej pomenilo odprtje nove, sodobno opremljene ordinacije in kadrovske okrepitve. Pridružili sta se nam zobozdravnica Jana Pušavec, dr. dent. med, in zobna asistentka Lea Kožuh,« je pojasnil Javh. To za njihove dosedanje paciente ne prinaša nikakršnih sprememb: »Čakalne dobe, ki nastajajo zaradi pomanjkljivega financiranja s strani zdravstvenih zavarovalnic in ne zaradi naše nezmožnosti obravnavanja pacientov, bodo ostale žal nespremenjene. Pridobitev dela novega programa pomeni zgolj obvezo vpisa določenega števila novih pacientov. Zato ostane povprečni znesek, ki ga zavarovalnice namenijo za posameznega pacienta, enak in posledično ostanejo enake tudi čakalne dobe. Sprememba bo morda le za naše nove paciente, ki bodo, upam da, pri nas odslej dobili kvalitetnejše in dostopnejše zobozdravstvene storitve, kot so jih bili vajeni do sedaj. Pri nas se namreč vsi res zelo trudimo, da bi bili pacienti zadovoljni.«

Matej Javh v svoji ordinaciji skorajda ne sprejema več novih pacientov, saj je že dosegel najvišje možno število vpisanih pacientov, kot določa zavarovalnica. Dodatno pridobljen del programa pa jim omogoča, da v ordinacijo Jane Pušavec, dr. dent. med., lahko vpišejo polovico pacientov, ki so do sedaj obiskovali Olgico Mijatović, dr. dent. med. Ob tem upa, da bo nekaj možnosti ostalo tudi za tiste naše občane, ki sedaj še nimajo izbranega zobozdravnika.

Izboljšanje v zobozdravstveni oskrbi otrok in mladostnikov
Po večletnem opozarjanju na potrebo po povečanem obsegu otroškega in mladinskega zobozdravniškega programa v občini Gorenja vas - Poljane je zobozdravnica Juta Simona Pisk dobila 0,2 dodatnega programa, Zdravstveni dom Škofja Loka pa je dobil 0,7 otroškega in mladinskega programa, ki ga od januarja 2019 izvaja zobozdravnica Manca Peternelj, ki deluje v prenovljeni ambulanti v 2. nadstropju starega dela zdravstvene postaje Gorenja vas.

Zaradi želje po zagotavljanju čimbolj kakovostne oskrbe vseh otrok in mladostnikov si bosta zobozdravnici razdelili učence osnovnih šol, za katere bosta izvajali sistematske preglede.
Zobozdravnica Juta Simona Pisk oz. zobozdravnica Asja Zajc, ki je pri Piskovi zaposlena in dela v času njene odsotnosti, bo opravljala sistematske preglede za učence OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas ter podružnični šoli Lučine in Sovodenj, zobozdravnica Manca Peternelj pa bo skrbela za učence OŠ Poljane ter učence podružnične šole Javorje. Zobozdravnici bosta predšolskim otrokom pošiljali vabila na prvi zobozdravniški pregled glede na to, katero šolo bodo otroci kasneje obiskovali.

Ker pa imate starši pravico do svobodne izbire zobozdravnika za svojega otroka, lahko otroka vpišete, kamor želite, če se s predlagano delitvijo ne strinjate.

Stanje je dobro, a ga je možno izboljšati
Zobozdravnika smo povprašali tudi o zobozdravstvenem stanju pacientov. Oba zobozdravnika ocenjujeta, da je to pri njihovih pacientih po večini dobro, vendar »s precej možnostmi po izboljšanju, predvsem preventivnega kot tudi kurativnega dela zdravljenja,« je dejal Kavčič. Javh pa je dodal, da bo predvsem pri novih pacientih potrebno precej obojestranskega truda in razumevanja, preden bo lahko tudi zanje rekel enako. »Najbolj me skrbi za mlade odrasle, ki jih v šolskih zobnih ambulantah ne morejo več sprejeti, v ambulantah za odrasle pa zanje ni več prostora. In tako ostanejo brez zobozdravstvenega varstva, do katerega imajo v končni fazi enako pravico. Občina Gorenja vas - Poljane si je v preteklih letih zelo prizadevala za to, da bi bili vsi njeni občani deležni ustreznega zdravstvenega varstva in je bila pri tem tudi precej uspešna. Na področju zobozdravstva smo pridobili dodanega 1,5 programa. Mislim, da je to več kot v vseh sosednjih občinah skupaj. Kljub vsemu pa to ne sledi naraščanju števila prebivalstva v naši občini. Zato ostaja možnosti za izboljšave na vseh nivojih še obilo,« je sklenil Javh.

Tina Dolenc