Drevesa nas pomirjajo

28.5.2020

Znano je, da na naše zdravje narava vpliva blagodejno, nas zdravi, pomirja, čisti negativne energije, odpravlja psihofizične težave. Dendroterapija je zdravljenje s pomočjo dreves (denrdo pomeni drevo) in je del ljudske naravne medicine, ki so jo uporabljala že starodavna ljudstva. Med bolj zdravilna drevesa naših gozdov štejemo hrast, bor, jelko, macesen, brezo in bukev.

Za vsako drevo je ugotovljeno, kako zdravi ljudi. V gozdu si ogledujemo drevesa in včasih se zgodi, da nas kakšno drevo kar vabi v svojo bližino. Ni potrebno, da jih objemamo, lahko pa tudi. Le približamo se drevesom in ob njih postojimo, sedimo ali se nanje naslonimo.

Hrast
Človeka pomirja, deluje antistresno in pospešuje prekrvavitev. Hrast oddaja zelo pozitivno energijo. Dobro je, če imamo v stanovanju pohištvo iz hrasta. Zdravilni so mladi poganjki in lubje mladih vej. Čaj iz lubja pomaga pri razstrupljanju in čiščenju telesa, veže tudi kemične strupe, ki jih užijemo s hrano ali jih vdihavamo. Čaj iz mladega hrastovega lubja in poganjkov se uporablja pri vnetjih želodčne in črevesne sluznice ter pri kroničnem vnetju ledvic.
Kopel pomaga pri prekomernem potenju nog, pri ozeblih nogah, umirja luskavico, ekceme, gnojne rane. Iz zmletega lubja pripravimo obkladke, jih zdrobimo, ogrejemo in damo v platneni vrečki na zlom. Čaj za zdravljenje oteklih nog naredimo iz hrastovega lubja, njivske preslice in pelina.

Bor
Na kampiranju v borovem gozdičku je tako prijetno, da kar ne bi zamenjali z domačo klimo. S takega dopustovanja pridemo skoraj čisto prerojeni. Eterična olja bora blagodejno vplivajo na naše počutje, na dihala, inhaliranje pomaga pri izkašljevanju. Borove vršičke uporabljamo za pripravo sirupa, ki blaži kašelj, izčrpanost in izboljšuje prekrvavitev. Z uporabo kapljic pri masaži ublažimo bolečine v hrbtenici in sklepih. Bor pomaga v odločilnih trenutkih razsodno in modro izbrati pravo odločitev.

Macesen
Macesen zelo pomaga premagovati negativna občutja, kot so pomanjkanje samozavesti, zaupanja, odpravlja občutke manjvrednosti in negotovosti ter strahove. Čaj iz lubja kuhamo za odpravljanje glist. Macesnova smola se uporablja za pripravo krem in zdravljenje revmatičnih obolenj. Macesnov les je zelo cenjen, saj je odporen na vse vremenske razmere. Macesnova smola je impregnacija, zato ga ni potrebno zaščititi niti ga ne napadejo žuželke. Benetke npr. so bile zgrajene na macesnovih pilotih.

Jelka
Jelka vzbuja občutek zanesljivosti, krepi vztrajanje, pomaga obvladovati čustva in preganja negativno energijo. Jelka povezuje ljudi, zato so včasih dajali vejice jelke v spalnico pod posteljo.
Predvsem srebrna jelka vsebuje veliko vitaminov, ki vplivajo na organizem protivnetno, na ohranjanje spomina, zmanjšujejo utrujenost, upočasnijo porast sladkorja v krvi, upočasnijo simptome staranja … Jelke in smreke bodo kmalu pognale mlade vršičke. Le naberimo jih nekaj za izdelavo sirupa, ki nam bo pozimi ozdravil kašelj, in za čaj, ki ga bomo pripravili z drugimi posušenimi rastlinami.

Po drevesih se pretaka neskončno veliko življenjske pozitivne in zdravilne energije. Samo predstavljajmo si, koliko sončnih žarkov ujame drevo v mnogih letih rasti v svojo krošnjo in deblo, a po drugi strani se za preživetje skozi različne letne čase bojuje z močnimi viharji in nalivi. Prav zato nam drevesa s svojo močno energijo lahko pomagajo do boljšega zdravja. Po drevesih se sokovi pretakajo veliko počasneje kakor po naših telesih,  zato si za obisk drevesa vzemimo najmanj dve uri časa. Izkoristimo zdravilno moč dreves in  se naslonimo nanje s hrbtenico, kajti tam poteka naš energijski tok.

Breza
Ima zelo veliko zdravilnih učinkov, saj z brezovim sokom in čajem zdravimo revmatične težave, bolezni ledvic, uravnavamo delovanje jeter, zdravimo kožne bolezni, mehčamo kožo in utrjujemo lase ter lasišče. Čas za brezov sok je le deset dni, preden poženejo prvi listi, ko je breza muževna. Ta zdravilni sok lahko shranimo tudi v zamrzovalno skrinjo in odtajan je prav tako sladkega okusa. V dveh dneh sok postane moten, uporaben še za namakanje rok in las. Za konzerviranje in polnjenje v steklenice še nisem našla recepta. Za čaj nabiramo mlado listje breze in ga kuhamo za čiščenje telesa. Čaj in sok pijmo, ko smo doma, saj moramo pogosto na stranišče.

Bukev
Nam daje moč in pogum, da se lažje spoprimemo z življenjskimi izzivi. Včasih so zaradi pomanjkanja in revščine žir zmleli in dodali žitu, da so imeli več moke. Iz praženega žira je zopet moderno pripravljati nadomestek za kavo. Žir so nabirali za hrano za živino, predvsem za pujse. Žir lahko spečemo tako kot pokovko.

Jana Rojc