Drugi rojstni dan Polanske knjigobežnice

22.9.2022

Naša knjigobežnica, kratko imenovana samo Polanska, je v Poljanah nad Škofjo Loko. Nameščena je na notranji strani zidu, ki ločuje dvorišče tamkajšnje gostilne od lokalne ceste.

Knjigobežnice so brezplačne knjižnice, najpogosteje so to hišice, lahko imajo vratca ali pa so odprte, nekatere so domiselno pobarvane in bogato okrašene, lahko pa so tudi čisto preproste. Pritrjene so na kak stebriček, na zid ali na drevesno deblo, vsekakor na javnem kraju, kjer jih lahko vsak obišče. Marsikje so v knjigobežnico predelali staro telefonsko govorilnico ali pa kiosk. K nam jih je pripeljala komunikatorka, urednica in ljubiteljica knjig Nina Kožar in jim tudi dala ime »knjigobežnice«. In kako deluje knjigobežnica? To je prostor za izmenjavo knjig. Če v njej opaziš zanimivo knjigo, jo lahko vzameš in odneseš domov. Ko jo prebereš, jo lahko vrneš v isto knjigobežnico ali pa v katero drugo, knjigo lahko tudi obdržiš ali komu podariš. Če imaš doma kako knjigo, ki je ne potrebuješ več in bi utegnila zanimati koga drugega, jo odložiš v knjigobežnico. Ker so knjigobežnice običajno majhne, se vanje ne odlagajo velike in težke knjige, kot so leksikoni, slovarji in enciklopedije, prav tako niso namenjene »izločanju« starih tiskovin – te sodijo v antikvariat ali pa v star papir –, učbenikov in delovnih zvezkov. V knjigobežnico torej položimo knjigo, kakršne bi se razveselili tudi sami: roman, zbirko kratkih zgodb, pesniško zbirko, poučno knjigo, priročnik ali karkoli takega, kar bi lahko pritegnilo naslednjega obiskovalca.
a našo knjigobežnico ugledaš, je treba stopiti na dvorišče gostilne in se ozreti desno od portala. V njej je prostora za približno 40 knjig, da ni nikoli prazna, pa skrbi založba Modrijan. Polanska je bila postavljena 12. septembra 2020 in ravno te dni praznuje drugi rojstni dan. Občutek sicer je, da je mnogi vaščani še ne poznajo, saj je izmenjava počasna in v njej redko najdemo kaj novega, številne knjige pa kar predolgo tičijo na istem mestu. Zato pričakujemo, da bo le nekaj metrov oddaljena začasna lokacija Krajevne knjižnice Poljane vendarle privabila kakšnega radovednega bralca več.

Bronislava Aubelj