Dvorec Visoko in njegov razvoj

24.12.2020

Dvorec Visoko je območje, kjer se že stoletja prepletajo elementi naravne in kulturne dediščine. S svojo okoliško krajino danes predstavlja kulturni spomenik državnega pomena, katerega dediščino je treba negovati in ohranjati.

Zavod Poljanska dolina se skupaj z Občino Gorenja vas - Poljane in drugimi deležniki zaveda izjemnega pomena, ki ga imata dvorec in njegova okolica, zato se je skupaj s partnerji iz lokalnega okolja prijavil na sedmi javni poziv LAS Loškega pogorja, ki s pomočjo evropskih sredstev prispeva k širšemu razvoju škofjeloškega območja. S tem namenom je bil izdelan projektni predlog, imenovan Visoška naravna dediščina, ki v okviru štirih ciljno zasnovanih aktivnosti želi ohranjati dediščino in razvijati dvorec v današnjem času.
Projekt predvideva obnovitev in izgradnjo nekdanjega zeliščnega vrta ob dvorcu. Predvideva tudi obnovo sadovnjaka z ohranitvijo in oskrbo starih sadnih dreves ter zasaditvijo novih, za Poljansko dolino avtohtonih sadnih dreves. Načrtuje obnovo gozdne učne poti s postavitvijo interaktivnih informativnih tabel in od stranjevanje različnih tujerodnih invazivnih rastlinskih vrst v njegovi okolici. Komplementarno primarnim aktivnostim pa so načrtovane tudi druge aktivnosti v smeri bogatitve kulturnih in okoljskih vsebin z organizacijo zanimivih in poučnih predavanj, strokovnih in otroških delavnic, praktičnih prikazov ter kulinaričnih srečanj, namenjenih domačinom, da bi pridobili nova znanja in primere dobrih praks prenesli tudi v svoje domače okolje. V sklopu projekta so predvideni še načini oziroma pristopi za trženje dvorca na turističnem področju, kjer se predvideva nadgradnja interpretativnih in tematskih vodenj po dvorcu in njegovi okolici, izdelava informativnih zgibank in brošur ter širša promocija v lokalnih in regionalnih časnikih, na radiu in socialnih omrežjih. Projekt tako smiselno in v skladu z varstvenimi režimi nadgrajuje že zdaj dobro začrtano pot razvoja dvorca, ki je že vidna v večjem številu obnovitvenih in restavratorskih del, urejeni okolici ter v prijetnem ambientu kavarne.
Dvorec Visoko, v sklopu katerega deluje kavarna, vključuje v svojo ponudbo produkte lokalnih pridelovalcev z namenom, da ponudi obiskovalcem lokalno in tradicionalno. Z ureditvijo zeliščnega vrta želimo na dvorcu Visoko razvijati aktivnosti v smeri, da gostu prikažemo pomembnost in uporabnost le tega. Običajno je vsaka domačija imela ob hiši ali gospodarskem poslopju vrtiček, vrt, "gartlc" … Zeliščni vrt je mešanica okrasnega in koristnega zelenjavnega vrta. Zelišča in dišavnice so sestavni del vsakega vrta. Ljudje so jih vedno cenili zaradi njihove kulinarične, kozmetične ali zdravilne uporabnosti. Del zeliščnega vrta je vseboval tudi cvetlični del, s katerim so gospodinje krasile notranjost prostorov s šopki cvetja. V sklopu zeliščnega vrta bo tako možno načrtovati aktivnosti za različne cilje skupine. Namen bo prikazati celoten proces, od nabiranja zelišč v zeliščnem vrtu do tega, da se bo možno poučiti in pripraviti jed po receptu zadnje kuharice Ane. Da pa se zgodba v celoti poveže, se bo del procesa odvil tudi v črni kuhinji na odprtem ognjišču ter tako ponudil kanček nostalgije in omogočil uživati okuse, ki so že skoraj pozabljeni. Zeliščni vrt bo s svojo uporabnostjo dodal nekaj več obstoječi ponudbi, kajti v ponudbo bomo lahko vključevali sveže nabrana zelišča in dišavnice ter obogatili tako osvežilne napitke kakor tudi sladice tako rekoč z vrta na mizo.

Miha Markelj in Martina Ambrožič Tušar

 

Fotogalerija