Ekološko in lokalno je idealno!

28.5.2020

To je slogan akcije Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki poteka od začetka maja do konca junija in katere namen je potrošnike seznaniti z lokalno ekološko hrano, njeno pridelavo in predelavo ter pomenom zelenega znaka.

Ekološki način pridelave je v Sloveniji iz leta v leto bolj priljubljen. Lani je bilo v ekološko kontrolo vključenih nekaj več kot pet odstotkov vseh kmetij. Številne znanstvene raziskave v ekološki hrani dokazujejo večjo vsebnost hranil. Dozori namreč na naraven način in vsebuje mnogo hranilnih snovi, ki ji dajejo primerno teksturo in poln okus. Če je ekološka hrana lokalnega izvora, je njena prehranska vrednost pogosto najvišja, saj so živila manj časa skladiščena in imajo najkrajšo pot do končnega uporabnika. Z uživanjem potrošnik podpira slovenske (lokalne) ekološke pridelovalce in predelovalce.

Zdravju prijazna živila
Lokalna ekološka živila so vse bolj dostopna, s tržnic in prodaje na kmetijah se širijo tudi v specializirane prodajalne in večje trgovske centre. Skladno z zakonodajo ne smejo vsebovati umetnih sladil, stabilizatorjev, konzervansov in ojačevalcev okusa. V njih ne smejo biti prisotna barvila, umetne arome, hidrogenirane maščobe ter gensko spremenjene sestavine. Tako so živila zdravju prijaznejša in polnovrednejša. Ekološko pridelana hrana sodi v najvišji kakovostni razred.

Strog nadzor pridelave in predelave
Ekološka pridelava in predelava sta izpostavljeni strogemu nadzoru in predpisom, ki omejujejo uporabo številnih kemičnih snovi. Nadzorovana in z evropskimi predpisi je urejena celotna veriga od pridelave in predelave vse do prodaje izdelkov. Podatki na etiketi zagotavljajo popolno sledljivost od njive oziroma hleva do krožnika. Na spletni strani MKGP je na voljo brskalnik po ekoloških certifikatih, ki so jih izdale slovenske kontrolne organizacije. Potrošnik se tako lahko kadar koli prepriča, ali je nek proizvod ekološki ali ne.

Ekološka hrana je produkt ekološke pridelave, ki spoštuje osnovna načela naravi in okolju prijaznega kmetovanja. Hrana je kakovostna in za naše zdravje bolj koristna. Ekološka pridelava ohranja rodovitno prst, skrbi za dobro počutje domačih živali in ohranja kulturno krajino. Dobrodejno vpliva tudi na okolje, saj znižuje izpuste toplogrednih plinov in ohranja čiste vodne vire. Ekološka pridelava ustvarja zdrava in kakovostna delovna mesta ter pozitivno vpliva na rodove zanamcev.

Zeleni znak za ekološka živila
Ekološko živilo nosi zelen evropski znak za ekološko živilo. Pripis 'Kmetijstvo Slovenija' je še dodatni podatek potrošniku, da gre za lokalni ekološki proizvod. Proizvajalec lahko svoja ekološka živila označuje na osnovi veljavnega certifikata, ki ga izda pooblaščena kontrolna organizacija.

Lidija Razložnik