Enajst jih je zbralo vse možne vpise

25.9.2020

Prva septembrska nedelja je bila v znamenju zaključka devete sezone akcije Prijatelji Jelenc, ki je potekal pred zavetiščem gorske straže. Akcija je bila ne glede na predčasen zaključek rekordna po številu pohodnikov, ki so zbrali vse možne vpise.

V akciji je sodelovalo približno dvesto pohodnikov, ki so vpise zbirali od 2. novembra do 8. marca. "Potem so bili potrjeni prvi primeri novega koronavirusa, zato smo zavetišče na Jelencih zaprli. Odločili smo se, da ne bomo tvegali in uveljavljali začasnih ukrepov", pojasnjuje predsednik društva Rafael Krvina. Za enak pristop se je odločilo tudi Planinsko društvo Škofja Loka, ki je kočo na Blegošu do nadaljnjega zaprlo. V sezoni 2019/2020 je bilo možno zbrati 62 vpisov, zaradi predčasnega zaprtja zavetišča pa potem 19 manj.
"Če upoštevamo pohodnike, ki so zbrali tri ali več vpisov, je bilo sodelujočih nekaj več kot dvesto. Med njimi so tudi takšni, ki se na Blegoš povzpnejo večkrat, a jih omenjena akcija ne zanima." Kar 43 vpisov je zbralo enajst pohodnikov, kar je v devetih letih, kolikor traja akcija, rekord. Enajsterica, ki je v sezoni 2019/2020 zbrala vseh 43 vpisov, so Hiacinta in Alojz Klemenčič, Rafael Krvina, Melita Kokalj, Drago Trček, Jože Justin, Olga in Viktor Kržišnik, Franc Ozebek, Zmago Bernik in Jani Rupar. Kot še pojasnjuje Krvina, so kriterije za nagrade glede na dano situacijo nekoliko prilagodili – nagradili so vse, ki so zbrali vsaj 15 vpisov. Enajsterica z vsemi vpisi je prejela športno jakno. Skupno je Planinsko društvo Gorenja vas podelilo 105 nagrad.
V društvu so optimistični in napovedujejo, da deseta, jubilejna akcija zagotovo bo, v kakšnem obsegu in pogojih pa je še prezgodaj napovedovati. "Zadovoljen sem, da nam je uspelo zaključiti deveto, čeprav nekoliko krajšo, pa vendar zelo uspešno sezono.
Primerjali smo vmesne številke z osmo sezono, ki smo jo prekosili," je še povedal Rafael Krvina in poudaril, da prijatelji Jelenc postajajo novi pohodniki, med njimi je veliko mlajših, družin z otroki. "Srečujemo se planinci in prijatelji Blegoša iz vasi in krajev obeh dolin."

Lidija Razložnik