Epidemija spet prekinila pouk v šolah

19.11.2020

Na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas je pouk do sredine oktobra potekal po načrtu. Uspešno so bili izvedeni zanimivi dnevi dejavnosti. Učenci in zaposleni so se navadili nošenja mask, razdalje, umivanja in razkuževanja rok … A koronavirus se je po Gorenjskem nevzdržno širil in ponovila se je spomladanska zgodba – šolanje na daljavo.

Dramska igrica v narečju na PŠ Lučine 
Prvo nedeljo v oktobru so petošolci Podružnične šole Lučine sodelovali v kulturnem programu ob predstavitvi knjige Pošten bodi in delaj. To je 53. številka zbirke Glasovi. Tone Košir in Milena Igličar sta zbrala 434 povedk iz župnij Lučine in Šentjošt. Iz knjige je učiteljica Martina Jelovčan izbrala anekdoto o Firštovem Frencetu in jo spremenila v dramsko obliko. Otroci so prizor odigrali v lučinskem narečju, kar sploh ni bilo enostavno. Narečje mladih se razlikuje od dialekta, ki so ga uporabljali v preteklosti, zato je bilo z izgovarjavo nekaterih besed precej težav – npr. nuč se dila, fožulovka, nakul, jidu, kukar, gvišn. Zgodbo so začeli z rajalno igro in nadaljevali z odigranim odlomkom. Prireditev se je odvijala na Koconovem hlevu v Suhem Dolu.

Dnevi dejavnosti na centralni šoli 
Učenci petega razreda so imeli 6. oktobra kulturni dan. Obiskali so Šolski muzej v Ljubljani. Odpotovali so v preteklost, natančneje v leto 1930, in imeli šolsko uro po starem. Spoznavali so, kako je potekala šolska ura nekoč. Ugotavljali so, da so bili učitelji takrat zelo strogi in so učence za nedisciplino in povzročanje nereda kaznovali s sedenjem v oslovski klopi ali celo s klečanjem na koruzi. Seveda so si ogledali še preostali del muzeja. Videli so, kakšne šolske potrebščine so včasih imeli učenci in kako so bili oblečeni. Potem so se odpravili še na sprehod po slovenskem glavnem mestu, občudovali Tromostovje in se za zaključek sprehodili do Parka Zvezda.
Če otroci ne morejo v opero, pride opera k njim! Učenci razredne stopnje so si namreč 7. oktobra skupaj z učenci podružničnih šol v športni dvorani v Gorenji vasi ogledali opero Rdeča kapica, ki sta jo odigrala in odpela Eva Černe in Klemen Torkar. Po predstavi sta se igralca tudi predstavila, potem pa povedala še nekaj o sami glasbi (kdo jo izvaja, kdo jo napiše in podobno), na splošno o operi, kdo pri njej sodeluje, kdo si jo izmisli, kdo kaj naredi itd. Še posebno zaradi letošnjih zdravstvenih razmer, ko morajo kulturne ustanove zapirati svoja vrata, so bili učenci in učitelji veseli, da so lahko preživeli kakovostno kulturno dopoldne v šoli. Učenci sedmega razreda so imeli 15. oktobra eksperimentalni dan. Srečali so se s kemijskimi eksperimenti– ločevanje snovi iz zmesi s preprostimi ločevalnimi postopki: sejanjem, precejanjem (filtriranjem), odlivanjem, izhlapevanjem pa tudi s kromatografijo (ločevanje barvil) in ločevanjem z lijem ločnikom. Izvajali so tudi fizikalne eksperimente – eksperimentirali so s svetlobo: nastanek slike s pomočjo zbiralne leče, nastanek slike v zrcalu, lom svetlobe pri prehodu iz zraka v vodo, kamera obskura. V sklopu bioloških vsebin pa so si ogledali čistilno napravo v Gorenji vasi in se seznanili z njenim delovanjem.
Sedmošolci so 16. oktobra na tehniškem dnevu izdelovali predmete iz lesa in papirja, se učili s pomočjo računalnika in delali s stroji. Izdelali so predmet iz lesa, čolniček iz palčk za sladoled, papirnati čebelnjak, ki je na eni strani imel šolski urnik, igrali miselne igre in se v računalniški učilnici pripravljali na učenje na daljavo. Za osmi razred so bili sredi oktobra izpeljani trije naravoslovni dnevi: eden z matematično vsebino, drugi je bil na temo mikroskopiranje in tretji o svetlobi. 

Šola v naravi za deveti razred 
Učenci devetega razreda so od 12. do 16. oktobra preživeli v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Gorenje na Pohorju. Tam so se ukvarjali z astronomijo, topografijo, orientacijo, spoznavali so gozd in kamnine. V pouk so bile vključene številne športne dejavnosti, pohodi v okolico in družabne igre. Okusili pa so tudi zimo, saj so se občasno znašli v mrazu, vetru in snegu, kar ni oviralo izvedbe programa.

Ponovno pouk na daljavo
Od ponedeljka, 19. oktobra, so slovenski osnovnošolci zaradi hitrega širjenja bolezni covid-19 ostali doma in se šolali na daljavo. Če ne bi bilo tega skrajnega ukrepa za šole, bi bilo najbrž v občini Gorenja vas - Poljane še več obolelih. Sledile so počitnice, ki jih je vlada podaljšala za en teden, da bi se širjenje virusa zamejilo. Na OŠ Ivana Tavčarja upamo, da se bo pandemija vsaj začasno umirila ter da bomo čim prej pouk in ostali program spet izvajali v šoli. Učenje z učiteljico oziroma učiteljem ter sošolkami in sošolci v učilnici prinaša boljše učne in vzgojne rezultate. Torej: pazimo na svoje zdravje in zdravje drugih in s svojim obnašanjem pomagajmo zdravstvenim delavcem in vladi premagati novi koronavirus.

Novinarski krožek