Gasilska tekmovanja

28.10.2019

Domače ekipe zopet uspešne

Septembra se je zvrstilo več gasilskih tekmovanj. Na Rovnu se je na tekmovanju Gasilske zveze Škofja Loka s 103 ekipami pomerilo 23 prostovoljnih gasilskih društev iz občin Gorenj vas - Poljane, Žiri, Škofja Loka in Železniki. V orientacijskem teku so se gasilci pomerili na Koroškem.

Območnega gasilskega tekmovanja na Rovnu v Selški dolini so se udeležila vsa prostovoljna gasilska društva iz občine. »To je tradicija, ki se vleče že desetletja in je za društva zelo pomembna, saj se tako spoznavajo z osnovami gasilstva, povezujejo se znotraj ekip in med ekipami,« je pomen tovrstnih gasilskih tekmovanj povzel Roman Kokalj, poveljnik Gasilskega poveljstva Občine Gorenja vas - Poljane. Najboljše tri ekipe območnega tekmovanja se uvrstijo na področno tekmovanje Gasilske zveze Gorenjske, vsaki dve leti pa poteka tudi državno tekmovanje Gasilske zveze Slovenije. Naslednje bo maja prihodnje leto. Kokalj je dodal, da so ekipe iz občine vsako leto zelo dobro pripravljene, saj že vrsto let največ pokalov prevzame prav naše občinsko gasilsko poveljstvo.

Na Rovnu so se tekmovalci pomerili v desetih kategorijah. Pri pionirkah sta prvo in tretje mesto zasedli ekipi PGD Trebija, druge so bile pionirke iz PGD Sovodenj, pete pa predstavnice PGD Lučine. Pionirji PGD Sovodenj so bili peti. Dve ekipi mladink iz PGD Poljane sta zasedli prvi dve mesti, tretje so bile predstavnice PGD Sovodenj in četrte mladinke iz PGD Trebija. Med mladinci se je najbolje odrezala ekipa iz PGD Sovodenj, ekipa iz Lučin je bila tretja. Pri članicah A so največ točk osvojile članice PGD Trebija, Poljanke so bile tretje, med člani pa so Trebijci osvojili tretje, člani ekipe PGD Lučine pa peto mesto. Med članicami B so bile najboljše predstavnice PGD Sovodenj na tretjem mestu, medtem ko so njihovi moški kolegi osvojili prvo mesto. Člani B iz PGD Poljane so bili tretji, na četrto mesto so se uvrstili člani PGD Trebija. Starejše gasilke PGD Trebija so osvojile tretje mesto, njihovi društveni kolegi pa drugo.. Starejši gasilci PGD Poljane so osvojili četrto mesto. Prehodni pokal za mladino je letos prejel PGD Sovodenj, v članskih kategorijah pa PGD Žiri. Področno tekmovanje za mladino in članske kategorije je potekalo ločeno sredi oktobra v Kranju oziroma Šenčurju.

Državno tekmovanje v gasilski orientaciji
Gostiteljica letošnjega 22. državnega tekmovanja v gasilski orientaciji je bila koroška regija, potekalo pa je na Kopah. Udeležilo se ga je 189 ekip, med njimi tudi štiri ekipe iz PGD Poljane. V skupni razvrstitvi so gasilske pripravnice osvojile 4. mesto, gasilski pripravniki 5. mesto, mladinci pa so se uvrstili na 19. mesto.

Tina Dolenc