Ginekologinja začela delati

24.3.2022

Že v eni od lanskih številk smo napovedali, da bo v Zdravstvenem domu Gorenja vas začela delati nova ginekologinja. Začetek dela se je v ambulanti sicer nekoliko zamaknil, a specialistka ginekologije in porodništva Eva Torkar je v njej že prisotna od marca dalje.

Koliko pacientk bodo v novi ambulanti še sprejeli, še ne vedo natančno. "Če preračunam na povprečje slovenskih ginekologov, bi zelo čez palec rekla okrog dva tisoč," je pojasnila Eva Torkar, ki je sicer tri dni na teden prisotna drugje. "Konkretno za našo ambulanto je bilo do konca februarja opredeljenih 355 pacientk, se je pa v prvih dneh marca vpisalo še nekaj novih." 

Pacientke v ambulanti še sprejemajo in lahko pristopno izjavo podpišejo v ambulanti zdravstvenega doma v času delovanja ob ponedeljkih popoldne od 12. do 19. ure ali ob petkih dopoldne med 6.30 in 13.30. Izjavo lahko podpišejo tudi na dan pregleda. "Pred registracijo morajo v primeru, da so ta čas registrirane v drugi ginekološki ambulanti, tam vložiti vlogo za posredovanje zdravstvenega kartona v našo ambulanto," je dekletom in ženam še pojasnila posebnosti vpisa v njihovi ambulanti, v kateri bo poleg zdravnice delala tudi ena od sester ginekološke ambulante v ZD Škofja Loka. Za naročanje ali dodatne informacije lahko pacientke pokličejo na telefonsko številko 04 502 02 28 ali pišejo na elektronski naslov: gagv@zd-loka.si.

Na Občini Gorenja vas - Poljane so zadovoljni z novo pridobitvijo, saj so že lani poleti na novo uredili prostore z novimi predelnimi stenami in napeljavo ter stavbnim pohištvom, za opremo ambulante pa so poskrbeli v ZD Škofja Loka. Poudarjajo, da je izjemno pomembno, da smo zdravstveno storitev v Gorenji vasi sploh dobili, in sicer iz treh razlogov, kot je pojasnila direktorica Elizabeta Rakovec: "Da nam je uspelo dobiti dodaten program za škofjeloško območje, da se ga je vodstvo zdravstvenega doma in OZG Kranj odločilo dodeliti Gorenji vasi in da je, kot ključno, vodstvu ZD Škofja Loka sploh uspelo pridobiti ginekologinjo za delo v Gorenji vasi, saj prav teh v Sloveniji izjemno primanjkuje." Poudarjajo nujnost programa v domačem zdravstvenem domu, kjer je pred leti do ukinitve dispanzer za žene že deloval, kar utemeljujejo z dejstvom, da število prebivalcev že vse od ustanovitve občine narašča; tako se je od leta 1994 število prebivalcev povečalo za skoraj tisoč. "Poleg tega smo mlada občina z veliko rojstvi, zato menimo, da je ponovna dodelitev navedenega programa več kot utemeljena," so še prepričani na občini. Upajo, da bodo občanke v čim večjem številu izkoristile ponujeno možnost vpisa pri novi ginekologinji. "Tudi v tem primeru pričakujemo veliko zanimanje za vpis iz drugih občin, tako kot je denimo v primeru družinskih zdravnikov, kjer imajo občani Škofje Loke že kar uradno usmerjanje ZD Škofja Loka za prijavo v ZD Gorenja vas, kar pomeni, da bo tudi za domačine vpis kaj kmalu nemogoč." Ambulanta deluje od marca dalje, urnik pa se bo z mesecem majem spremenil: osebje bo namreč ob ponedeljkih v ambulanti prisotno izmenično, vsak drugi in četrti ponedeljek bo ambulanta delovala popoldne, vsak prvi, tretji in peti ponedeljek pa dopoldne.

Damjana Peternelj