Gorenjevaški košarkarji so navdušili

21.4.2022

Člansko moštvo Košarkarskega kluba Gorenja vas je sezono zaključilo z naslovom prvaka v 4. slovenski košarkarski ligi, ekipa Petra Hartmana pa je na odločilno tekmo privabila rekordno število navijačev.

Prvo aprilsko sredo se je v Gorenji vasi zaključila letošnja sezona v 4. slovenski košarkarski ligi za moške. Pred rekordnim številom navijačev, ki se jih je na tribuni zbralo več kot 350, je ekipa Košarkarskega kluba (KK) Gorenja vas še drugič v finalu premagala Koper. Domačini so slavili z visoko razliko 90 : 68. Tako si je moštvo, ki ga že sedmo sezono vodi Peter Hartman, s prikazanimi igrami skozi vso sezono več kot zasluženo priigralo zmagovalni pokal. V rednem delu tekmovanja so namreč na 14 tekmah zabeležili 12 zmag in zgolj dva poraza. V končnici tekmovanja so s šestimi zaporednimi zmagami po vrsti izločili ekipe Elektra Šoštanj, Dravograd Koroška in na koncu v finalu še BC Koper. Naslov so si priigrali: Janez Dolenec (kapetan), Jaka Dolenec, Peter Šturm, Viktor Cvijanovič, Matevž Pintar, Matej Krmelj, Grega Ržen, Martin Trček, Matevž Bertoncelj, Leon Gabrovšek in Luka Oblak. Z osvojenim prvim mestom so si fantje priigrali tudi vstopnico za 3. slovensko košarkarsko ligo. 

"V ekipi je vso sezono vladalo odlično vzdušje tako na igrišču kot tudi zunaj njega, kar je eden od temeljev uspeha v ekipnih športih," je po tekmi povedal pomočnik trenerja in sekretar KK Gorenja vas Jaka Trček in pojasnil, da v klubu skrbijo tudi za razvoj mladih košarkarjev in košarkaric. V mlajših selekcijah je v košarkarske treninge vključenih več kot 120 otrok, za katere skrbi ekipa strokovno usposobljenih trenerjev: Jaka Trček (vodja košarkarske šole in mlajših selekcij ter trener U15), Urban Trček (trener U13 in U11 dekleta), Grega Ržen (trener v šoli košarke in trener U11 fantje), Klavdija Oblak (vodja košarkarskih ekip deklet), Jasmina Zalar (trenerka v šoli košarke za dekleta), na treninge šole košarke pa se vključuje tudi članski trener Peter Hartman. 

Šola košarke poteka na OŠ Ivana Tavčarja, OŠ Poljane in PŠ Javorje. Na področju šole košarke so letos začeli uspešno sodelovati s sosednjima kluboma – KK Škofja Loka in ŠD Tabor Žiri. Skupaj organizirajo Polycom košarkarsko ligo, v kateri sodeluje 16 ekip iz devetih različnih šol s področja Škofja Loka. Otroci od 2. do 5. razreda bodo tako letos odigrali po pet turnirjev, liga pa se bo zaključila konec maja s finalnimi turnirji v Škofji Loki. "Poleg šolske lige smo letos organizirali že tudi druge košarkarske počitnice, za zaključek leta pa se bodo otroci lahko udeležili še poletnega letovanja na morju," pravi Trček.

Klub predstavljajo tudi štiri ekipe v državnem prvenstvu mlajših kategorij. Ekipi U15 in U13 sta sezono začeli v 1. SKL, končali pa ju bosta meseca maja v vrhu 2. lige. Kar nekaj igralcev starejših starostnih kategorij (U17 in U19) svojo košarkarsko pot nadaljuje v drugih klubih (Škofja Loka, Triglav Kranj, Slovan), saj trenutno še nimajo ekip v teh starostnih kategorijah. Po novem letu so tekmovanja začeli tudi igralci in igralke U11. Prvič klub zastopajo dekleta, ki orjejo ledino prihodnjim generacijam košarkaric v Poljanski dolini. Za zagon dekliške košarke v Gorenji vasi je najbolj zaslužna Klavdija Oblak, ki sicer deluje v ženskih selekcijah KK Škofja Loka.

"Do konca sezone nas čaka še nekaj projektov. Po končani članski sezoni bo v Gorenji vasi potekala rekreativna Trim liga v košarki, ki se bo zaključila do konca meseca maja. Mlajše selekcije se bodo udeležile še dveh mednarodnih turnirjev, zaključek sezone pa bo zaokrožil 6. Košarkarski festival, ko v Gorenji vasi ponovno pričakujemo več kot dvajset ekip iz vse Slovenije, še pravi Jaka Trček.

Vilma Stanovnik