Gostovanje v oddaji Na lepše

22.4.2021

Sončen in topel marec je v našo dolino privabil ekipo ustvarjalcev oddaje RTV Slovenija Na lepše, ki je želela občinstvu predstaviti Poljansko dolino, novo dobitnico zelenega okoljskega znaka Slovenia Green Destination Gold.

Snemalni dan, ki je kot rezultat prinesel prispevek v oddaji, ki se je na RTV SLO 1 predvajala 26. marca, je bil pester. Ekipa se je najprej kar nekaj časa zadržala na Domačiji doživetij Tešnak na Hotavljah, kjer sta jih toplo sprejela zakonca Kavčič in postregla z odličnimi, sezonsko obarvanimi dobrotami iz domače kuhinje. Marjeta Kavčič je med letošnjo zimo ustvarila inovativen paket za družine in ga predstavila tudi v prispevku.

Naslednji postanek v Šubičevi hiši je bil namenjen ogledu muzejske zbirke in predstavitvi rodbine Šubic, še posebej bratov Janeza in Jurija. Na Dvorcu Visoko je vodja Kavarne Visoko Martina Ambrožič Tušar predstavila terjak, ljudsko zdravilo, značilno za hribe pod Blegošem, ki ga je pripravila kar v črni kuhinji – pravzaprav je to kuhinja z napo, kot obrazložijo v Loškem muzeju – in buhtlje z lokalno pridelano marmelado "posebnih sort" lokalnega ponudnika, brez katerih na Dvorcu Visoko pač ne gre. Župan Milan Čadež je voditeljico Mojco Mavec popeljal skozi muzejsko zbirko Visoška domačija pripoveduje in ogled zaključil z degustacijo hišnih koktajlov Cvetje v jeseni in Visoška kronika.

Snemalna ekipa se je nato prestavila na končno lokacijo, v Javorje, kjer si je ogledala 4920 gramov težak meteorit, ki je ga 5. novembra 2009 našel Mirko Štibelj. Za zaključek snemalnega dne pa je med plesom posameznih snežink Tone Debeljak predstavil še dobro obiskano pohodno pot občine Gorenja vas - Poljane in morda navdušil tudi pohodnike drugih delov Slovenije, da se naužijejo zelenih razgledov Poljanske doline.

Prispevek je v pičlih sedmih minutah predstavil nekaj utrinkov iz doline in okolice. Pridobljeni zeleni znak pa naj bo vsem prebivalcem in obiskovalcem Poljanske doline v potrditev in opomin, da je le trajnostna usmerjenost tista, ki bo ohranila našo zeleno dolino zeleno za nas in tudi za zanamce.

Jera Miklavčič