Gremo peš!

24.9.2019

To je bil slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ki je v evropskih državah potekal med 16. in 22. septembrom.

Vodilo trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati promet ter njegove škodljive posledice.

Z letošnjim sloganom nas želi spodbuditi, da v svoje vsakdanje opravke vključimo hojo, ki izboljša počutje in krepi telo, hkrati pa z neuporabo avtomobilov tudi prispevamo k čistejšemu okolju. V omenjenem tednu je tako ministrstvo za infrastrukturo kot slovenski koordinator projekta na različne načine spodbujalo hojo, kolesarjenje in uporabo javnih prevoznih sredstev, da bi tako zmanjšali onesnaževanje s CO2. Želja je, da bi se tega posluževali tudi sicer ter tako postopno spreminjali potovalne navade. Kjer in kadar je to možno, svetujejo izogibanje prometnim konicam, da se na delo vozi skupaj več oseb v avtu ali se starši dogovorijo za prevoz več otrok skupaj. Da se uporablja javna prevozna sredstva, kolo ali hojo vsakič, ko je to možno. Da se vozi manj oz. se premisli o nujnosti vsake vožnje. Pri porabi enega samega litra dizelskega goriva namreč nastane kar 2,65 kilograma CO2, pri porabi enega litra bencina pa 2,37 kilograma izpustov CO2. Pozivajo tudi k znižanju hitrosti, saj s hitro vožnjo pridobimo 10 minut na 100 kilometrov, v okolje pa se spusti kar 80 odstotkov več CO2.

Tudi šole in vrtci v občini so se pridružili projektu trajnostna mobilnost. S tem spodbujajo, da bi otroci v šolo prihajali na trajnosten način: peš, s kolesom ali z javnim prevozom – z avtobusi in s kombiji. Tako bi zmanjšali promet v okolici šol ter posledično nevarnosti, otroci pa bi se pred začetkom pouka nadihali svežega zraka in podružili z vrstniki.

Tina Dolenc