Hiša generacij dobiva končno podobo

24.3.2022

Pred tremi tedni so objekt nekdanje šole v Gorenji vasi, v katerem urejajo Hišo generacij, pokrili s streho, zdaj pa nadaljujejo izdelavo fasade in vgradnjo stavbnega pohištva.

Obnova stare šole v Gorenji vasi, v kateri urejajo prostore za dnevno varstvo in začasne namestitve starejših, se odvija po načrtih, nam je zagotovil Bernard Strel iz občinske uprave. Objekt je že pod streho, zdaj pa nadaljujejo izdelavo fasade. Dela nadaljujejo tudi v notranjosti stavbe, kjer bodo začeli postavljati stene, pripravili so že tudi grobe razvode za napeljavo. 

"V notranjosti nas v prihodnje čaka še položitev talnih oblog, potem sledijo pleskarska dela ter vgradnja notranjih vrat in fina montaža električnih in strojnih inštalacij," je napovedal Strel. Sočasno z deli v notranjosti bodo poskrbeli še za zunanjo ureditev, kjer bodo na strani, ki gleda na cesto, postavili tudi protihrupno ograjo. V nadaljevanju bodo uredili kanalizacijo in vodovod ter vrtine za toplotno črpalko. Po končanju gradbenih del bodo poskrbeli še za notranjo opremo, pri čemer računajo, da bodo prostori v začetku prihodnjega leta pripravljeni za uporabo. Direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek je pojasnila, da naj bi razpis za izbiro notranje opreme pripravili predvidoma do konca marca, prav tako pa že iščejo ustrezne kadre za zaposlitev v Hiši generacij. V njej bodo zagotovili šest mest za dnevno varstvo starejših in 16 začasnih namestitev za starejše, to je za največ tri mesece. Dnevno varstvo bodo organizirali v obliki dnevnega centra, pri čemer si prizadevajo, da bi starejšim lahko ponudili tudi možnost prevoza do dnevnega centra. "Prednost bodo sicer imeli občani občine Gorenja vas - Poljane, če ne bo dovolj interesa, pa tudi s širšega škofjeloškega območja." 

Pogodbeni rok za dokončanje del se po Strelovih besedah izteče septembra, pri čemer ocenjuje, da so ta čas že malce čez polovico opravljenih del.

Mateja Rant