Hud požar v Podgori

21.10.2021

Nesrečo večjih razsežnosti so kot vajo ob mesecu požarne varnosti predvideli v Gasilskem poveljstvu občine Gorenja vas - Poljane in jo 16. oktobra s kar 122 udeleženci izvedli
v strnjenem delu Podgore.

"Sodelovale so vse gasilske enote gasilskih društev v občini z 18 vozili, skupaj kar 107 gasilcev, prvič pa tudi Civilna zaščita, s katero smo v primeru, da bi prišlo do tako hude nesreče, preverili možnosti sodelovanja," je povedal poveljnik občinskega gasilskega poveljstva Roman Kokalj, tudi vodja vaje, na kateri so po enoletnem premoru preverili pripravljenost in usposobljenost gasilskih enot po društvih.

"To je po obsegu in številu sodelujočih ena največjih vaj v zadnjih letih, kar sem jih spremljal. Veseli me dobra opremljenost ekip in veliko število prostovoljcev, ki so ključni kazalnik pripravljenosti in jasen signal resnega pristopa," je povedal župan Milan Čadež, ki si je z zanimanjem ogledal blizu dve uri trajajočo gasilsko akcijo, v kateri so predvideli požar na gospodarskem poslopju, ki se razširi na več objektov strnjenega kmečkega dela naselja. Ena od stavb se poruši, aktivirana je gradbena enota za odstranjevanje ruševin. Vzpostavljena je triaža, saj je v nesreči več ljudi ranjenih, dve osebi pa izgubita življenje. Tak je bil tudi scenarij poveljnika PGD Trebija Tomaža Jereba v nalogi za pridobitev višjega čina. Jereb, ki je bil tudi operativni vodja vaje, je ocenil, da je bila dobro opravljena, da so sicer imeli nekaj težav z radijskimi zvezami, a da se jih da odpraviti, dodatno pa so si delo otežili s predpostavko, da nesreča poteka v slabih vremenskih razmerah in da v središču vasi zmanjka vode v hidrantih, zato jo je treba črpati iz Sore. Sodelovali so še skavti, ki so postavili šotor za triažo, ter člani PGD Dobračeva s štabnim vozilom, kakršnega imajo le še v Škofji Loki, zato je Kokalj ob koncu na Trebiji pred postrojenimi enotami že napovedal, da ga bodo v Poljanah v naslednjih mesecih kupili tudi za potrebe Občine Gorenja vas - Poljane, saj je v primeru nesreč večjih razsežnosti izjemno pomembno štabno vodenje. Prav tako so z občino sklenili dogovor o petletnem financiranju gasilske dejavnosti, pripravlja pa se tudi pravilnik o nabavi vozil ter osebne in skupne zaščitne opreme. Gasilci tudi v prihodnje pozdravljajo sodelovanje s Civilno zaščito, ki je aktivirana v primeru večjih nesreč, in se bodo z veseljem odzvali povabilu za sodelovanje na vaji v primeru, da jo bo organiziral štab Civilne zaščite, je bilo slišati v sklepu dogodka na trebijskem igrišču, na katerem so vse udeležence v zahvalo za sodelovanje pogostili s toplo malico.

Damjana Peternelj

Fotogalerija