Intervju: Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost

28.5.2020

»Največji uspeh bo zame večja blaginja vseh državljank in državljanov«

V marčevski številki Podblegaških novic smo objavili, da je poslanec Žan Mahnič iz Gorenje vasi postal državni sekretar za nacionalno varnost. Zdaj smo mu zastavili nekaj vprašanj o njegovem delu, stopnji nacionalne varnosti in ciljih, ki jih želi doseči.

Funkcijo državnega sekretarja za nacionalno varnost ste nastopili v času pandemije novega koronavirusa. Kako je to izredno stanje vplivalo na vašo novo funkcijo?
Vse, kar smo delali v preteklih dveh mesecih, je bilo v znamenju boja proti epidemiji koronavirusa. Bili smo nadvse uspešni, saj smo po vseh svetovnih lestvicah med prvimi desetimi državami, ki so se najbolj učinkovito spopadle z epidemijo. Še posebej ponosen in vesel pa sem, ker v naši občini ni bilo potrjenega primera okužbe.

Kakšne so sicer zadolžitve državnega sekretarja za nacionalno varnost?
Državni sekretar za nacionalno varnost je v prvi vrsti sekretar Sveta za nacionalno varnost (SNAV) in znotraj tega vodi sekretariat SNAV, ki operativno usklajuje aktivnosti za delovanje SNAV, skrbi za usklajeno izvedbo stališč SNAV ter opravlja druge naloge za SNAV. Področje, ki ga pokrivam, so obveščevalne službe (SOVA in OVS), notranje zadeve in druga področja, ki zadevajo nacionalno varnost.

Kakšna je stopnja nacionalne varnosti v Sloveniji?
Slovenija sodi med najvarnejše države na svetu, vendar pa absolutne varnosti ni, ne glede na vse ukrepe. Žal so v Sloveniji obrambno-varnostne in obveščevalne strukture kadrovsko in finančno podhranjene. Slovensko vojsko imamo za primer vojne ocenjeno kot negativno, nimamo ustreznih zmogljivosti za učinkovito kibernetsko obrambo, premalo je policistov, kadrovsko je podhranjena SOVA itd. Splošna varnostna kultura Slovenk in Slovencev je nizka, kar dokazuje tudi neustrezno samozaščitno obnašanje ob uporabi moderne tehnologije, posebno komunikacijskih naprav. Pred nami so številni varnostni izzivi: agresivna ruska zunanja politika, krepitev moči Kitajske, ilegalne migracije, kibernetski napadi, terorizem, epidemije … Na številne od teh izzivov Slovenija ni primerno pripravljena in to bomo spremenili.

V državnem zboru ste aktivni predvsem na področju obrambe in varnosti ter reševanja mladinske problematike. Kaj so trenutno najbolj pereče mladinske problematike?
Pripravljene imamo številne ukrepe, glavna skrb te vlade na področju mladinske problematike pa bo reševanje stanovanjskega vprašanja in osamosvajanje mladih. Zgraditi želimo nove nepremičnine in vzpostaviti stanovanjsko jamstveno shemo, preko katere bo država porok za kredit mladim do 35. leta starosti, ki bodo želeli kupiti ali zgraditi hišo oz. stanovanje v vrednosti do 150.000 evrov z vračilno dobo 30 let.

Gotovo ste med mlajšimi državnimi sekretarji. Kako gledajo na vas starejši kolegi?
Ne prej kot poslanec ne zdaj kot državni sekretar nisem bil s strani svojih starejših kolegov nikoli deležen očitka zaradi svoje mladosti. V določenem delu je mladost celo prednost, predvsem v smislu svežih idej in neobremenjenosti s preteklostjo. Sicer pa je vedno tako – če nekaj zagovarjaš s pravimi argumenti, leta sploh niso pomembna. Kar šteje, so vrednote, za katerimi posameznik stoji.

Kaj si želite, da bi se zgodilo do koncu mandata? Torej, kaj bi videli kot svoj največji uspeh, ko boste mandat zaključevali?
Želim si, da bi vlada mandat izpeljala do konca, saj smo v ta namen tudi sestavili koalicijo in povezali oba politična pola – levega in desnega. Prejšnje leve vlade so namenjale milijarde za elite, mi pa smo dali 6 milijard evrov ljudem – za krizni dodatek, ki so ga dobili upokojenci, študenti, prejemniki socialne pomoči, veterani, velike družine, kmečke žene … S plačilom vseh prispevkov in 700 evri mesečnega izplačila smo pomagali samostojnim podjetnikom. S plačilom pokojninskih prispevkov so zaposleni v gospodarstvu dobili 200 evrov več plače. Tistim, ki so bili v krizi res obremenjeni, smo omogočili izplačilo nagrade v višini od 10 do 100 odstotkov osnovne plače. Z državnim poroštvom smo omogočili kreditiranje gospodarstva. In kar je za našo občino zelo pomembno – dvignili smo povprečnine za občine, tako da bo naša občina že letos dobila 270.000 evrov več denarja. Največji uspeh bo zame večja blaginja vseh državljank in državljanov ter Slovenija, ki je pripravljena na varnostne izzive sedanjosti in prihodnosti.

T. D.