Iz naših knjižnic

23.4.2020

Knjižnice še vedno brez bralcev in obiskovalcev

Vse enote Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka ostajajo ZAPRTE do nadaljnjega! Lahko pa podaljšate gradivo in si zagotovite izposojo knjige ali časopisa v elektronski obliki.

Če želite podaljšati rok za gradivo, ki ga imate doma, če imate kakšno vprašanje v povezavi z e-knjigami, v povezavi s študijskim gradivom, ki ga potrebujete, nas lahko pokličete od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro v Škofjo Loko ali pišete na elektronski naslov katere koli enote. Da v tem času ne bi ostali brez gradiva za branje tako odrasli kot otroci, in brez časopisja, vam tokrat predstavljamo nekaj možnosti.

BIBLOS – spletna knjižnica
Biblos je prva slovenska spletna knjižnica, kjer vam ponujamo bogat izbor kakovostne literature. Na portalu BIBLOS so na ogled vse eKnjige, ki so na voljo. Knjige si lahko izposodite, lahko pa tudi kupite. Da si boste lahko knjige izposodili, potrebujete svojo člansko številko (navedena na izkaznici) in geslo, ki je enako kot za uporabo virtualne knjižnice COBISS+ (če ga nimate, nas pokličite ali pišite po elektronski pošti in vam ga bomo dodelili). Izbirate lahko med več kot 3.000 naslovi knjig za otroke in odrasle. Gradivo lahko prebirate na mobilniku, osebnem računalniku ali e-bralniku. Na omenjeni spletni strani so vsa navodila za namestitev na posamezno napravo.

BIBLOS – oddaljeni vpis
Glede na veliko zanimanje za dostop do e-knjig Biblos, ter stanje, ki ne omogoča rednega vpisa v knjižnico z izpolnitvijo potrebnih obrazcev, ki jih uporabnik izpolni pri pultu, smo se v knjižnici odločili, da omogočimo 'oddaljeni vpis'.
Prav tako smo se za čas trajanja izrednih ukrepov odločili, da omogočimo vpis in uporabo eknjig Biblos BREZ plačila članarine! Za oddaljeni vpis potrebujemo vaše podatke, ki jih vnesete v word dokument (nahaja se na spletni strani knjižnice) in nam jih pošljete po e-pošti: info@knjiznica-skofjaloka.si. Po prejemu podatkov vas bomo vpisali in vam sporočili podatke za prijavo v Biblos.

PRESS READER – časopisje
Zbirka Library Press Display prinaša tekoče izdaje več kot 4.000 nacionalnih, regionalnih in lokalnih časnikov in revij, tudi domačih. V portal se lahko prijavite člani Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka z geslom za 'Moja knjižnica'. Če gesla še nimate, nas pokličite in vam ga bomo dodelili. Natančna navodila za vpis se nahajajo na spletni strani knjižnice.

Za otroke – Pančkov svet in ure pravljic
Knjige, ki ste si jih v zadnje izposodili v knjižnici, so najbrž že prebrane, tudi osebna knjižnica je verjetno že večkrat pregledana. Tukaj sta dva namiga, kako preko spleta poiščete pravljico ali pesmico za svojega otroka.

V Pančkovem svetu so se pridružili pobudi, da v teh časih olajšajo in popestrijo dneve našim malčkom. Zato je do nadaljnjega možen brezplačen dostop do pesmic in pravljic v oblaku na spletni strani Pančkov svet. Na voljo je več kot 900 posnetkov domačih avtorjev, opus pa se ves čas povečuje.

Knjižničarke Narodne in študijske knjižnice Trst so pripravile čisto prave knjižnične ure pravljic. Na spletni strani knjižnice so vam na voljo mnogi posneti in javno objavljeni naslovi pravljic: Bavbav; Zakaj sem tako majhen?, Mojca Pokrajculja, Zajček Pablo išče jajčka … Posnetki bodo na voljo samo v času zaprtja knjižnice vse do preklica izrednih razmer.
Še več podatkov o možnih dostopih preko spleta najdete na spletni strani knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka.

Ostanite doma, ostanite zdravi in lep pozdrav od kolektiva KIT Škofja Loka.

IZPOSOJA STROKOVNEGA GRADIVA – pošiljanje po pošti

Po obvestilu NIJZ je možna izposoja in pošiljanje gradiva ob upoštevanju enakih ukrepov kot pri spletni trgovini in pripravi ter dostavi naročil.

NAVODILA:
- Pošiljamo SAMO strokovno gradivo za namene študija.
- Uporabnik pošlje seznam z naslovi na elektronski naslov info@knjiznica-skofjaloka.si ali SMS, MMC na mobilno številko 051 672 367. Pošlje tudi MMC sporočilo – sliko svoje izkaznice!
- Pošiljanje se izvaja samo iz knjižnice v Škofji Loki (gradivo, ki je v Škofji Loki).
- Količina gradiva – omejena na težo paketa do 2 kg (cena 2,50 evra).
- Uporabnik je seznanjen, da se strošek pošiljanja (2,50 evra) vpiše v dolg, ki ga bo poravnal po koncu izrednih razmer.
- Gradiva ni potrebno vračati do konca teh razmer.
- Če je možno, lahko uporabnik naročeno gradivo prevzame pred vrati v knjižnico v Škofji Loki (Šolska ulica 6) od ponedeljka do petka od 8. do 15. ure.

NAČIN:
- Uporabnika, ki želi tak prevzem, obvestimo, da je gradivo pripravljeno.
- Ko je zunaj na parkirišču, pokliče v knjižnico in obvesti, da čaka. Dežurni zaposleni nato pripravljeno gradivo postavi pred vrata.

Od 21. aprila dalje izposoja tudi v krajevnih knjižnicah

Od 21. aprila je možno knjige prevzeti tudi v Gorenji vasi (izposoja tudi za člane Poljan), Železnikih in Žireh. Izposojajo gradivo za pouk – a največ dva naslova! Bralec lahko tudi sam predlaga do štiri naslove knjig za lastno branje gradiva za otroke in mladino (oznaka C, P, M). Izposojajo tudi gradivo za potrebe študija – strokovno gradivo za odrasle.

NAČIN: Bralci na elektronski naslov gorenjavas@knjiznica-skofjaloka.si pošljejo podatke (ime, priimek, št. izkaznice in telefonsko številko, na katero se pošlje potrditev o pripravljenem gradivu) in seznam naslovov: dva za šolo in dva do štiri naslove otroške/mladinske literature po lastnem izboru.
Gradivo, naročeno preko elektronskega naslova, bo pripravljeno za OSEBNI prevzem spodaj pred vhodom v enoto knjižnice v Gorenji vasi ob torkih od 12. do 13. ure.
Gradivo se lahko pošlje tudi po pošti, vendar bo moral stroške pošiljanja poravnati uporabnik po koncu izrednih ukrepov (paket do dva kilograma = 2,5 evra).

Knjižničarka Bernarda Buh