Iz naših knjižnic

28.5.2020

Ponovno smo odprli svoja vrata

Od ponedeljka, 4. maja, so ponovno odprta vrata Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka. V občini Gorenja vas - Poljane smo najprej odprli enoti v Gorenji vasi in Poljanah, 22. maja pa še izposojevalno enoto Sovodenj. 

Vse enote knjižnice sicer delujejo po običajnem urniku, a pod določenimi pogoji, povezanimi s koronavirusom. Gradivo lahko vrnete in si ga seveda tudi izposodite.

Trenutna pravila v knjižnici:
1. Prosto gibanje med knjižnimi policami ni mogoče, o smiselnosti obiska knjižnice z otrokom zato presodite sami.
2. Zaželeno in dobrodošlo je predhodno naročilo gradiva (COBISS+, mCOBISS, naročilo preko meil naslova ali telefona – v času odprtosti knjižnice), vendar pa ni nujno! Knjižničarke vam bomo z veseljem poiskale in pripravile gradivo tudi brez predhodnega naročila.
3. Ob vstopu v knjižnico je obvezno razkuževanje rok, v prostorih pa uporaba zaščitne maske.
4. Gradivo, ki ga vračate, odložite na posebej pripravljeno in označeno mesto ob vhodu. Vse gradivo, ki ga vrnete, ostane teden dni v karanteni, nato ga odpišemo in očiščeno postavimo nazaj na police.
5. V prostor knjižnice vstopate posamezno in pazite na priporočeno razdaljo.  
6. Prebiranje revij ni možno, lahko pa si jih izposodite na dom.
7. Uporaba računalnikov ni možna.
8. Izposodite si lahko 10 knjig na izkaznico za otroke in mladino ter pet knjig na izkaznico za odrasle.
9. Dvigalo v Sokolskem domu Gorenja vas je izklopljeno. V kolikor bi člani knjižnice, ki spadajo v ranljivo skupino, zaradi tega imeli težave z obiskom knjižnice, naj nas prej pokličejo po telefonu in jim bomo gradivo dostavili pred knjižnico. Enako velja tudi za enoto v Poljanah.
10. Zaračunavanje zamudnine za neurejeno podaljšanje gradiva bo začelo teči s 1. junijem 2020, zato poskrbite za podaljšanje roka vrnitve gradiva, ki ga imate doma.

Ko je bila knjižnica zaprta …
V času zaprtosti knjižnice so v enotah potekala dela, ki jih bralci sicer redko opazijo. Izvedli smo pregled in odpis gradiva. Kriteriji za izločanje in odpis gradiva so splošni in vsebinski. Praviloma izločamo in odpisujemo gradivo, ki je glede na namen knjižnice vsebinsko ali fizično neustrezno, predvsem pa poškodovano in umazano, v slabem stanju, odvečne izvode gradiva, nepopolno gradivo, gradivo, ki si ga bralci ne izposojajo več, gre za starejše izdaje, ki jih lahko nadomestimo z novejšimi ali pa je gradivo dostopno na drugem mediju.

Priporočilo za branje

Marcus Zusak: Fant, ki je postal most
Osupljiva zgodba petih bratov Dunbar, ki sami odraščajo v svetu in si usodo krojijo sami. V središču zgodbe je deček Clay, ki zgradi most – za svojo družino, za svojo preteklost, za veličino, za svoje grehe, za čudež. Ta fenomenalna zgodba, tako kot prvi dve – Kradljivka knjig in Odposlanec, v sebi nosi globoko razumevanje o tem, kaj pomeni biti človek. Roman je lani prejel nagrado Indie Book Award za najboljše leposlovno delo.

Raynor Winn: Prežeta s soljo
Soočena z novico o njegovi smrtni bolezni, obsojena na odvzem njunega doma in izgubo vira dohodkov Raynor in Moth spontano sprejmeta pogumno odločitev: šla bosta na več kot tisoč kilometrov dolg pohod po znani poti na jugozahodni britanski obali: od Somerseta do Dorseta, čez Devon in Cornwall.
Z le najnujnejšo opremo na ramenih živita divje življenje v vremenskih preizkušnjah starodavne pokrajine na robu pečin, morja in neba. A z vsakim novim korakom, srečanjem in izzivom na poti se njun pohod spreminja v vse bolj izjemno popotovanje.
Prežeta s soljo je iskrena, vitalistična resnična zgodba o sprejemanju gorja in o zdravilni moči narave. In ne nazadnje: je zgodba o domu, o tem, da ga lahko izgubimo, ponovno izgradimo in zopet najdemo na povsem neslutene načine.

Novi 'zunanji' člani knjižnice
13. marca se je vse kar naenkrat umirilo, svet je zastal, nastala je tišina, ki so jo začutile in izkoristile živali. V Krajevni knjižnici Gorenja vas so se pred požarnim izhodom naselili ptički, ki so si zgradili gnezda v kovinski konstrukciji in nam na ves glas in veselo prepevajo. Ker je ob lepem vremenu izhod iz knjižnice urejen krožno, po požarnih stopnicah, pri izhodu upoštevajmo njihovo prisotnost.
Še naprej vabljeni, da nadaljujete s sodelovanjem v akciji družinsko branje, ki nemoteno teče naprej do nadaljnjega. Če ste v tem času prebrali že vse knjige in zapisali vse odgovore, le prinesite kupončke in odnesite pripravljena darilca. Lahko se tudi še na novo pridružite ali se le oglasite in izberete nov nabor gradiva s seznama.
Prvi bralci, ki so nas že obiskali, sporočajo, da so nas pogrešali. Tudi mi smo vas in se veselimo ponovnega snidenja z vami v naših prostorih.

Knjižničarka Bernarda Buh