Iz OŠ Ivana Tavčarja

24.9.2019

Potopimo se v svet znanja

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja so polni načrtov zagrizli v novo šolsko leto. Na matični šoli je 526 učencev, na podružnici na Sovodnju 52 in v Lučinah 41. Skupaj torej 619 deklic in dečkov. Na vseh treh lokacijah je kar 79 šestletnikov prvič prestopilo šolski prag.

Sprejem v prvi razred
Prvi šolski dan je pomemben za vse učence, njihove starše, učitelje in vse ostale, ki so kakor koli povezani s šolo. Prav poseben dan pa doživljajo prvošolci, ki začenjajo svoje 'delo' v hramu učenosti.
Na centralni šoli je pod simbolnim napisom 'Potopimo se v svet znanja' na treh podmornicah lahko našlo svoje ime 58 novih učencev. Letos so trije oddelki prvega razreda, kar se z izjemo predlanskega leta ni zgodilo že vrsto let. Otroci so svojo vznemirjenost pomirili z gledanjem igrice šolskega dramskega krožka Mili išče prijatelja. Vsak učenec je prejel darilo – slovensko zastavo z datumi državnih praznikov, da bodo vedeli, kdaj naj jih razobesijo po svojih domovih. Za prijeten sprejem malih bodočih učenjakov so poskrbeli ravnatelj Izidor Selak, župan Milan Čadež in podžupan Anton Debeljak. Še isto dopoldne so se udeležili sprejemne slovesnosti prvošolcev tudi na podružničnih šolah na Sovodnju in v Lučinah in jih obdarovali z zastavami.
Na Podružnični šoli Lučine so pripravili sprejem za 6 učencev in njihove spremljevalce. Starejših 35 učencev je z učiteljicami pripravilo kulturni program (petje, balet, glasbena pravljica, recitacije). Na koncu so se posladkali s torto.
Na Podružnični šoli Sovodenj so sprejeli 15 prvošolcev. Vseh učencev je sedaj 52. Učenci drugega razreda so pripravili dramatizacijo, igrali so se socialne igre in ustvarili svoj prvi izdelek iz papirja. Starejši učenci so zapeli sovodenjsko himno in povedali nekaj vzpodbudnih misli.
Za vse tri prireditve bi lahko strnili vtis v en stavek: Kako lepo!

Poletni športni tabor
Pod okriljem Športnega društva Blegoš in vodstvom Vesne Šinkovec je od 19. do 22. avgusta potekal poletni športni tabor. Udeležilo se ga je 35 otrok iz obeh osnovnih šol v občini. Razdeljeni so bili v tri skupine. V eni skupini so bili fantje, ki so člani Košarkarskega kluba Gorenja vas in so tabor izkoristili predvsem za kondicijske priprave na novo sezono, drugi dve skupini pa sta se posvečali različnim športom (odbojki, badmintonu, floorballu, nogometu, tenisu). Lahko so se odločili za kolesarjenje, pohod, plavanje v Sori, odbojko na mivki … Za zaključek so organizirali prijateljsko tekmo med učenci in trenerji. S pridobitvijo nove športne dvorane ob OŠ Ivana Tavčarja so dobili odlične pogoje za delo, ki so jih na športnem taboru tudi ustrezno preizkusili in dodobra izkoristili. Z druženjem učencev obeh šol pa so tudi utrjevali sodelovanje in prijateljske vezi.

Pestra ponudba interesnih dejavnosti, dodatnih programov in projektov
Razen rednega pouka in programa ponuja šola zelo pester dodatni program. Učencem je na razpolago več kot 40 interesnih dejavnosti (športnih, kulturnih, naravoslovnih itd.). Izvajajo se nadstandardne vsebine (razni tečaji in tabori, aktivnosti med počitnicami, obisk knjižnega sejma, dobrodelne prireditve, razstave idr.). Vključeni so v številne državne in evropske projekte: Ekošola, Zdrava šola, Kulturna šola, Pešbus v okviru projekta Trajnostna mobilnost, Turizmu pomaga lastna glava in Mednarodni program Mepi. Zaradi odličnih uspehov na športnih tekmovanjih v prejšnjih letih se bodo potegovali za najbolj športno šolo. Z raziskovalnimi nalogami se bodo vključili v projekt Mladi raziskovalci za razvoj Poljanske doline. Čakajo jih likovni in literarni natečaji. Učenci se bodo poskusili vključiti v politično življenje preko otroškega parlamenta; letošnja tema je Moja prihodnost. Šola je center kulture v manjšem kraju, zato bodo pripravili številne proslave in prireditve (ob praznikih in posebnih dnevih, 80 let šolske stavbe v Lučinah in drugo).
Za šolskimi vrati na Trati ne bo dolgčas. Več o dogajanju na šoli si lahko preberete na šolski spletni strani OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas. Tam vas čaka tudi fotogalerija.

Nina Dolenc

Fotogalerija