Iz OŠ Ivana Tavčarja

28.10.2019

Učilnice izven šolskega poslopja

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja se trudijo popestriti pouk s poučevanjem izven šolskih zidov: v Ankaranu so organizirali plavalno šolo, učence predmetne stopnje so odpeljali na ekskurzije na razne konce Slovenije, odprli razstavo fotokrožka v Sokolskem domu, tekmovali v gorskem teku v Smledniku, gostovali z muzikalom v Bovcu … Najbolj dragocena pridobitev pa je učilnica na prostem ob šoli.

Ekskurzije za učence od 6. do 9. razreda
20. septembra smo učenci od 6. do 9. razreda imeli ekskurzije. Učenci in učenke 6. razreda so si ogledali kraško dolino Rakov Škocjan. Sedmošolci so bili na Dolenjskem, kjer so si ogledali Krško jamo, Jurčičevo in Trubarjevo domačijo. Na koncu so odšli v sušilnico sadja, v kateri so lahko sadje tudi poskusili. Osmošolci pa so se podali v Vitanje v center Noordung, ki je kulturni dom in muzej hkrati, in na Ptuj. Tam so si ogledali grad in staro mestno jedro. Devetošolci so se peljali do Kobarida, kjer so izvedeli veliko zanimivih stvari o prvi svetovni vojni. Nato so se ustavili v Idriji, se spustili v Antonijev rov in občudovali največje kolo v Evropi – Kamšt.

Plavalna šola v naravi za 4. razred
Učenci 4. razreda so bili od 16. do 20. septembra v plavalni šoli v naravi na Debelem rtiču. Učili so se plavalnih veščin v morju in notranjem bazenu. Med plavalnimi premori in ob večerih so se zvrstile številne druge dejavnosti, koristili so športne površine, pred popoldanskim plavanjem pa so se zabavali z družabnimi igrami in namiznim nogometom. Kot pravijo učenci, so tretji dan najbolj uživali, saj so s kajaki odpluli daleč od obale. Prvi dan je bilo v šoli v naravi od 73 učencev 50 neplavalcev. Na koncu so se vsi naučili plavati.

Državno prvenstvo v gorskih tekih
21. septembra so se učenci udeležili državnega prvenstva v gorskih tekih pri Smledniku. Proga, ki so jo morali preteči, je bila dolga 1.600 metrov. Tekmovali so starejši in mlajši dečki in deklice. Posamezno so učenci osvojili lepe rezultate. Deklice so ekipno stopile na tretjo stopničko, prav tako tudi dečki. Na tej tekmi je bil po desetih letih presežen rekord, ki ga je nosil naš nekdanji učenec Matija Oblak.

Mamma Mia in Visoška kronika
23. septembra so se naši učenci z muzikalom Mamma Mia predstavili Osnovni šoli Bovec. Čeprav igrajo in pojejo v poljanskem narečju, je bila predstava na Primorskem zelo dobro sprejeta. Deseto in enajsto ponovitev so odigrali še domačim učencem in gostom iz Osnovne šole Škofja Loka Mesto.
Učenci 8. in 9. razreda so si 25. septembra v kulturnem domu v Poljanah ogledali predstavo Visoška kronika v poljanskem narečju. Ustvarjalce dramske predstave so učenci nagradili z gromkim aplavzom.

Razstava fotokrožka
Odprtje razstave fotokrožka je bilo 1. oktobra v knjižnici v Gorenji vasi. Fotografije razstavljajo osnovnošolci, nekateri avtorji pa so že prestopili srednješolski prag. Najprej je otroški pevski zbor zapel pesmico Mavrica pod vodstvom učiteljice Neže Erznožnik. Potem je mentorica krožka Bojana Mihalič Stržinar povedala, da so zelo uživali, ko so ustvarjali razstavljene fotografije. Motive so iskali celo po Piranu, Ptuju in Škofji Loki. Na koncu je Nik Stržinar zaigral na harmoniki pesem Balerina. Na odprtju je bilo veliko ljudi, še več pa si jih bo fotografije lahko ogledalo ob obisku knjižnice.

Učilnica v naravi pri teniškem igrišču
Pri šoli je že delno urejena t. i. učilnica v naravi. V njej so imeli prve učne ure šestošolci, izbirni predmet sodobna priprava hrane in drugi. Organizirali so predavanja in delavnice o visokih gredah, zeliščih na vrtu in pridelavi semen. Za učitelje in druge občane je Biotehniški center Naklo pripravil predavanje o pridelovanju hrane (ekološki način, permakultura, biodinamika ...) in o vplivu na človekovo zdravje.
Izris, potek dela in celotno izvedbo učilnice na prostem je vodila Nina Rojc, svetovali pa sta ji učiteljici Helena Gorjan in Jana Rojc. Projekt je v celoti omogočil LAS Škofja Loka v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane. Za učilnico so bila pridobljena evropska sredstva. Želimo, da bo ta prostor čim več v uporabi in da bodo učenci pridobivali raznovrstna znanja na svežem zraku in na edinstveni lokaciji naše šole nad vasjo, travniki in pod gozdom.

Novinarski krožek OŠ Ivana Tavčarja