Iz OŠ Poljane

28.10.2019

Lepa jesen šolarje vabi na prosto

Jesen je čas, ko pozorno opazujemo naravo – odpadajoče listje, zrela jabolka, rože … Tudi naši šolarji s pridom izkoriščajo lepe dni, naj bo v gozdu, sadovnjaku ali na hribih. Tudi pohodi in tek so bolj prijetni jeseni kot poleti.

Drevesnica
Učenke in učenci 3. triletja, ki obiskujejo izbirni predmet sodobna priprava hrane, so se tokrat povezali z otroki 9. skupine Vrtca Agata in družno obiskali Drevesnico Zakotnik v Dorfarjah, kjer jim je Maja Zakotnik najprej predstavila kmetijo, nato so se otroci razdelili v dve skupini. Maja jih je popeljala po sadovnjaku, pokazala, kako se skrbi za sadovnjak in cepi rastline, kako se pravilno obira jabolka in kateri so najpogostejši škodljivci. Otroci so se obiranja tudi lotili in napolnili štiri gajbice. Matej Šink jim je predstavil različne sorte jabolk, ki so jih tudi poskusili. Povedal jim je, kako se pravilno posadi jablano, kar so kasneje otroci tudi storili. Drevesnica Zakotnik je otrokom podarila jablano, ki so jo učenke vrtnarskega krožka in otroci iz 9. skupine Vrtca Agata posadili v učilnici v naravi za šolo.

Na prostem
Gora nad Malenskim Vrhom je točka, na katero se vsako jesen podajo učenke in učenci 1. triletja. Tja se odpravijo vsak zase, saj vsak razred ubere svojo pot. Prav vsi pa se pri cerkvici na Malenskem vrhu spomnijo na športnega novinarja Staneta Ureka, ki je na Goro zelo rad zahajal. Na travniku pred cerkvijo v njegov spomin zavzeto telovadijo. Tudi letos je bilo tako.
Učenci 2. b pa so en dan posvetili palčkom. Večino dneva so preživeli v gozdu. Pri pouku slovenščine so napisali pisma palčkom, nato so v bližnjem gozdu zanje gradili hišice iz naravnih materialov. Ko so bile hišice končane, so vse skupine svoje zgradbe predstavile in s pismom povabile palčke v hišico. Zdaj pa polni upanja čakajo, da se palčki v nova bivališča kmalu naselijo.
Osmošolci so tridnevno šolo v naravi preživeli v gorah, obe skupini mladih planincev pa sta se na svojem prvem letošnjem pohodu povzpeli na Pasjo ravan.
Učenci 2. a in 3. a razreda so sodelovali v posebnem športnem dogodku, ki združuje številne mlade po vsej Sloveniji. Odzvali so se na povabilo Atletske zveze Slovenije in tekli na najbolj množičnem teku otrok pod sloganom »Začni mlad, tekmuj pošteno«.
Tretješolci so na trim stezi Golava izvajali raznolike vaje, kasneje pa v trojkah tekli po makadamski cesti ter vmes reševali kratke naloge. Nato so se pomerili še v zanimivih štafetnih igrah in igri med dvema ognjema.

Državno prvenstvo v orientacijskem teku
V Mariboru je potekalo državno tekmovanje v orientacijskem teku za osnovne in srednje šole. Tekmovanja se je tokrat udeležilo preko 20 osnovnih in tudi nekaj srednjih šol. Na štartu je bilo tako več kot 300 učencev. Uspešni smo bili tudi letos, saj je David Križnar v kategoriji B dosegel 3. mesto. Ekipno smo se najbolje uvrstili v kategoriji B – učenci, in sicer na 5. mesto. Kot šola smo zasedli skupno 6. mesto.

Ekskurzije in teden otroka
9. oktober je bil dan za potovanja po Sloveniji. Učenke in učenci od 4. do 9. razreda so spoznavali različne geografske, zgodovinske in kulturne znamenitosti posameznih pokrajin. 4. in 5. razred sta se odpravila v alpski svet, 6. razred na Dolenjsko, sedmošolci na Primorsko, 8. razred na Štajersko in 9. razred na severno Primorsko. Kot vedno je bil to sproščen dan, poln novih spoznanj in druženja.
V tednu otroka so otroci iz vrtca ter iz 1. in 2. razreda iskali skriti zaklad. Našli so lepe zelene škatle s predmeti, ki so predstavljali različne pravice. Vsaka škatla je skrivala tudi čudovite pesmi, ki so otroke popeljale k raziskovanju njihovih pravic. Tako je, naš zaklad so naše pravice!
Zaklad so otrokom pomagali iskati starejši učenke in učenci. Tudi zaradi njih je bil teden otroka nepozaben.

Bernarda Pintar