Iz OŠ Poljane

23.12.2019

Veseli november

Že preteklemu mesecu bi lahko dodali pridevnik 'veseli', saj se učenke in učenci veselijo vsega, kar se dogaja izven pouka. In tega je bilo v novembru res veliko. Tokrat preberite, kaj so o nekaterih dogodkih povedali učenke in učenci sami.Že preteklemu mesecu bi lahko dodali pridevnik 'veseli', saj se učenke in učenci veselijo vsega, kar se dogaja izven pouka. In tega je bilo v novembru res veliko. Tokrat preberite, kaj so o nekaterih dogodkih povedali učenke in učenci sami.

Dan slovenske hrane, tradicionalni slovenski zajtrk, šolska shema in zdrava šola – vse v enem 
Zajtrk je bil dober, imeli bi ga vsak dan. Pomembno se nam zdi, da obeležujemo dan slovenske hrane. Tudi predstava o nevarnih snoveh je bila zanimiva. (Tinkara, Vita, Žiga)Zajtrk je bil dober in je prav, da ga vsako leto ponovimo. Tudi čebelar je bil zelo zanimiv. Bili smo tudi na predstavi Hrup je za ušesa strup – to pa je bilo najbolje! (Manca in Ema)Slovenski tradicionalni zajtrk je pomemben, prav tako je pomembno, da smo naklonjeni čebelam. Zelo zanimivo in poučno je bilo predavanje čebelarja. (Taja in Nik)Dobro je, da so v zajtrk vključeni izdelki iz bližnje okolice. Zavedava se, da so čebele pomembne opraševalke. (Kora in Katja)Telovadba je bila dobra, saj smo se zelo dobro ogreli. Tako bi lahko telovadili večkrat. (Nastja)Če bi lahko, bi čebelam sporočili, da nismo vsi ljudje slabi do čebel. Hvala vam za med in propolis. Brez vas svet ne bi bil tak, kot je. (Tinkara in Nika)

Prometna vzgoja v 4. in 5. razredu
Poslušali smo predavanje o naši vlogi pešca v prometu. Naučili smo se, da moramo ob cesti hoditi mirno in opazovati dogajanje. Najbolje se je bilo po šolskem igrišču voziti z avtomobilčki. Meni se vožnja ni zdela težka, ampak zabavna. (Jerca)Vozili smo se s čisto pravimi avti. Imeli smo pravo cesto z znaki in s semaforji. Bilo je kar malo težko voziti, ker še ne poznamo vseh prometnih znakov.Čisto prehitro je minil ta dan! (Žiga)
Pošta in telekomunikacije skozi časV Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu smo najprej odšli v sobo, v kateri nam je študentka pokazala, kako se naredi ilustracija za knjigo, nato pa nam je študent pokazal še, kako se naredi kratka risanka s premikanjem in slikanjem figur. Potem smo se premikali po različnih postajah, ki so prikazovale pošto skozi čas. Izvedeli smo, kako so pošiljali telegrame, kakšne so bile poštne uprave, kako so sprejemali klice, spoznali smo brajico, poučili smo se o 3D-tiskanju, risanju in programiranju na računalniku … (Tia in Lena) 

Program Neon – o medvrstniškem nasilju v 5. razredu
Petošolci ugotavljajo:
- kako odrasli prispevajo k poslabšanju nasilja: če se starši prepirajo s starši otroka, ki izvaja nasilje, če se tožijo na sodišču, če odrasli v šoli niso dovolj pozorni;
- kako odrasli doma poslabšajo situacijo: če kaznujejo otroka, ki je za nasilje povedal, ga spodbujajo k maščevanju; 
- kako odrasli v šoli poslabšajo situacijo: če oštejejo nasilneža, potem pa ne preverijo, če je res vse v redu, če ne verjamejo, če nimajo časa;
- kako lahko odrasli doma zmanjšajo vrstniško nasilje in izboljšajo odnose: pogovor z nasilnežem in žrtvijo, da odrasli predlagajo rešitve; 
- kako lahko odrasli v šoli zmanjšajo vrstniško nasilje in izboljšajo odnose: da poslušajo, verjamejo, problem vzamejo resno, svetujejo, dajejo občutek varnosti, potolažijo, vzbujajo zaupanje; 
- kako na šoli zmanjšati vrstniško nasilje: da odrasli spremljajo učence, jih spodbujajo, naj se postavijo zase, z učenci izvajajo delavnice o preprečevanju nasilja, mediacijski krožek. 

32. mednarodni likovni natečaj Plakat miru 
V Sokolskem domu v Škofji Loki so bila razstavljena dela Mance Buh, Ožbeja Kreka, Taje Lesjak, Gala Repovža, Tie Zorko, Lejle Vite Rihtaršič, Zale Peternel, Tine Rupar in Ane Marolt. Delo Ane Marolt je bilo izbrano med sedem del z Gorenjske, ki bodo krasila prostore Državnega zbora RS.

Muzikal Mamma mia
Muzikal Mamma Mia je navdušil vse učenke in učence naše šole pa tudi vse učitelje. Aplavza na koncu predstave ni in ni bilo moč utišati!Učenkam in učencem OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas čestitamo in se jim hkrati zahvaljujemo, ker so nam pripravili čudovito urico ob igri, lepem petju in plesu!

Svetovni dan boja proti aidsu
Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu na naši šoli učence spodbujamo k solidarnosti z bolniki, obolelimi za aidsom ali virusom HIV. Učenke in učenci 8. in 9. razreda delijo rdeče pentlje, ki so znak zavedanja prisotnosti te bolezni, prav tako pa z njimi vsako leto oblikujemo živo rdečo pentljo.

Bernarda Pintar