Iz OŠ Poljane

6.2.2020

Na obisku Slovenska vojska

Februar je mesec, v katerem se devetošolci odločajo za svoje nadaljnje šolanje. Kaj si želijo, kam jih bo zaneslo? Kaj bodo postali? Mogoče bo kdo režiser, pevec, obrtnik? Bo med njimi kakšna učiteljica, slaščičarka, socialna delavka? Slikar, vojak, pek? Svoja zanimanja in želje učenci lahko prepoznajo tudi preko šolskih dejavnosti.

Proslava
Se še spomnite lanskega decembra? Kar daleč je že in tudi prazniki ter počitnice so že nekaj časa za nami. Za zaključek starega leta in za uvod v praznovanje so decembra poskrbeli učenke in učenci 1. triletja, pevski zbori in plesne skupine, ki so nam v počastitev dneva enotnosti in samostojnosti ter za uvod v pričakovanje božično-novoletnih praznikov pripravili lepo prireditev. Združili smo jo z dobrodelnim sejmom, h kateremu so prispevali vsi učenci in učenke naše šole, otroci iz vrtca in vsi zaposleni.
Stojnice smo postavili tudi v mali telovadnici, kjer so bili na voljo menjalnica igrač in knjig ter dobitki za srečelov.

Razstava »vonj po kruhu«
Sredi januarja smo v šoli odprli razstavo najboljših del likovnega natečaja »Vonj po kruhu«, na kateri smo podelili nagrade in priznanja za najlepša dela. Dogajanje na razstavi so z glasbeno točko popestrile učenke Anamarija Jurčič, Janja Bonča in Veronika Pisk.
Nagrade so bile podeljene v treh kategorijah, in sicer za najboljša dela odraslih, učenk in učencev od 6. do 9. razreda ter učenk in učencev od 1. do 5. razreda. Med najmlajšimi učenci so bili nagrajeni Dominik Demšar (4. razred), Jernej Prijatelj (5. razred) ter Nika Justin (2. razred), med starejšimi pa Lejla Vita Rihtaršič (8. razred), Tina Dolinar (7. razred) in Blaž Šubic (7. razred). V kategoriji odraslih so žirijo najbolj prepričali Mojca Marolt, Janko Jesenko in Drago Mrdjenovič.
Vabimo vas, da si razstavo pridete ogledat na srednji hodnik naše šole. Poleg nagrajenih del so razstavljena tudi dela nekaterih drugih avtorjev. Razstava bo na ogled do 16. februarja 2020.

Slovenska vojska
Konec januarja so naši učenci imeli kaj videti! Pred šolo se je na ogled postavila Slovenska vojska ter otrokom predstavila svoje orodje in orožje, nekatera vozila, uniforme in drugo opremo. Zanimanje in navdušenje otrok sta spremljali sedmošolki Iris in Špela. Val jima je zaupal, da so mu bila najbolj všeč vozila pa tudi orožje. Starejšim učencem so vojaki povedali, da se lahko bodoči vojak šola na kateri koli srednji šoli, vendar mora pridobiti vsaj 4. stopnjo izobrazbe. V vojski so tudi ženske, ki opravljajo enake naloge kot moški.

Poklici
Tudi popoldne je bilo zanimivo in zelo koristno za devetošolce, saj je na šoli potekala predstavitev srednjih šol, vabljeni pa so bili tudi osmošolci. Iris in Špela sta povedali: »Svoj program so predstavili profesorji različnih šol iz Škofje Loke, Kranja, Naklega, Radovljice in Ljubljane. Večina učencev je našla koristne informacije, še več pa jih bodo dobili na februarskih informativnih dnevih.
Nekateri že vedo, kje bodo nadaljevali šolanje, mnogo pa je takih, ki še niso odločeni. Devetošolka Eva nama je povedala, da bo srednjo šolo izbrala tako, da bo sledila svojim občutkom. Na BIC Ljubljana bi odšla zaradi živali, a jo je navdušenje minilo, ker misli, da je tam premalo družboslovnih predmetov.«

Bernarda Pintar

Fotogalerija