Iz OŠ Poljane

26.3.2020

Če pozimi ni snega, ga poiščemo

Pomlad je že tu, ptički pa že dolgo čivkajo, da je bila letošnja zima spet skopa s snegom. Nekateri zimski dogodki in tekmovanja na snegu pa kljub vsemu ostajajo stalnica prvih mesecev v letu. Sneg, četudi umeten, se lahko poišče tudi malo dlje.

Naše učenke in učenci so se udeležili smučarske tekme v okviru 43. obeležitve Partizanskih smučin Cerkno ’45, posvečene spominu na prve partizanske smučarske tekme v okupirani Evropi, ki so 20. in 21. januarja 1945 potekale v Cerknem. Takrat so organizirali tekmovanje v treh disciplinah: veleslalom, tek na smučeh in smučarski skoki.
Med 25 tekmovalci do 6. razreda so naši učenci osvojili odlična mesta. Fantje, Nejc Poljanšek, Blaž Jurčič in Maks Božnar, so zasedli celoten oder za zmagovalce, med deklicami pa se je najbolje odrezala najmlajša med njimi, Angelika Strel.
Naši šestošolci so kar pet dni prebili v šoli v naravi na Cerknem. Njihov glavni cilj je bilo učenje in izpopolnjevanje smučanja na Črnem vrhu, seznanili so se s pravili FIS. Veliko so plavali, si ogledali cerkljanski muzej, niso pa pozabili na učne dejavnosti, družabne igre ter druženje.
V Kranju se je odvijalo področno tekmovanje v skokih z alpskimi smučmi Skoči z nami 2020. V 3. razredu je Luka Grebenc osvojil 10., Nace Gantar 7., Leon Božnar 6. in Rok Sajovic 4. mesto. V 4. razredu je Nik Krpič osvojil 5. mesto in Anamarija Jurčič 4. mesto. Izreden dan pa je imela družina Šubic, saj so Žiga, Andraž in Maruša vsak v svoji kategoriji osvojili 1. mesto. Na dogodku je vsem polepšala dan Nika Križnar, ki si je po koncu tekmovanja vzela še nekaj časa in se podpisala na kape, smučke, čelade in čela mladih skakalcev.

Pomoč, pohvala in vzpodbuda
V okviru projekta Simbioza smo izvedli že tradicionalne računalniške delavnice. Spopadli smo se s pametnimi napravami, preko katerih komuniciramo, in ugotovili, kako se da brezplačno pošiljati slike, si dopisovati preko aplikacije viber in hkrati poslati kakšno zabavno vsebino svojim prijateljem. Klikali smo po internetu, saj je v tem virtualnem svetu vsako leto kaj novega. Učitelji in učenci prostovoljci so udeležencem zelo pomagali. Pomoč hitrih spretnih prstov in bistrih umov, veščih klikanja in hitrega premikanja po menijih, je še kako dobrodošla. Ena izmed udeleženk je po delavnicah napisala: »Še dobro, da vas imamo, da nas naučite takih reči, me bomo pa vas naučile peči potico, pa bo!«
Kot je že v navadi, nekaj dni pred valentinovim postavimo škatlo, v kateri se zbirajo sporočilca za učence in učitelje. Letos smo spodbudili učence, naj napišejo lepo sporočilo komurkoli, ki jim je pri srcu – bodisi prijatelju, sošolcu, bratcu, sestrici, simpatiji ali učitelju. Med razporejanjem pošte smo skrbno pregledali, da sporočilo ni žaljivo ali škodoželjno in z veseljem lahko potrdimo, da takih ni bilo. Učenci so napisali čudovita sporočilca, ki so narisala nasmeh na marsikateri obraz.
Namen našega valentinovega ni bil 'potrošniški', ampak sporočiti drugemu nekaj lepega, videti dobro v drugem in mu to povedati.
Društvo Viljem Julijan je društvo, ki so ga ustanovili starši žal že preminulega dečka Viljema Julijana, ki se je rodil z neozdravljivo genetsko boleznijo. Njegova starša in sestrica so se srečali s hudo izgubo, vendar v njegovem imenu še naprej pomagajo drugim družinam in malim borcem, ki se še borijo. Projektu Srčna pisma so se pridružili tudi učenci in učitelji naše šole.
Napisali smo jim nekaj lepih sporočil, ki smo jih poslali v Društvo Viljem Julijan. Tole pa je naše spremno pismo.

Poljane, 6. marec 2020

Dragi mali junaki in starši!
Vaše usode so se nas globoko dotaknile in želimo, da veste, da ste z nami v srcu, zato vam pošiljamo najlepše misli. V želji, da tudi naši otroci spoznajo bolezni, ki krojijo usode mnogih, in da vaša pot ni lahka, smo se odločili sodelovati v projektu Srčna pisma.
Naše misli so iskrene in upamo, da vam poklonijo sonce. Prav vsaka misel je prišla iz srca in upamo, da vam nariše nasmeh na obraz.
Sporočamo vam, da smo z vami in mislimo na vas. Ostanite močni.

Učenci in učitelji OŠ Poljane

Bernarda Pintar

S knjižničarkama smo spoznavali Slovenijo

Otroci iz Vrtca Agata že vrsto let  obiskujejo pravljične urice, ki jih za nas pripravljata knjižničarki Bernarda in Romana iz Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka, ki ima svojo enoto tudi v Poljanah. 

Otroci v knjižnici poslušajo pravljice in deklamacije ter se pogovarjajo o zanimivih aktualnih stvareh in dogodkih. Ob zadnjem obisku sta otroke iz dislocirane enote Vila čira čara knjižničarki z zemljevidom Slovenije močno spodbudili k spoznavanju in raziskovanju naše države, njenih znamenitosti, posebnosti in državnih simbolov. Našo radovednost sta podkrepili s kratkimi zgodbami o Triglavu, človeški ribici, čipkah in podobnih znamenitostih, ki so značilne za našo državo.

Knjige o Sloveniji smo si lahko izposodili in jih odnesli v vrtec, kjer smo si jih pozorno ogledovali in uživali v poslušanju pravljic.

Jožica Maček

Fotogalerija