Iz pip bo kmalu pritekla boljša voda

23.6.2022

Konec maja preteklo leto je stekla gradnja novih občinskih vodovodov, ki so del projekta oskrbe s pitno vodo v porečju Sore.

Gradnja je razdeljena v dva ločena sklopa: prvi je vodovodni sistem Lučine in vodovod Todraž–Lučine, kjer dela izvaja Lavaco iz Ljubljane, drugi sklop pa vodovod zajetja Zarobar–VH Petelinov grič–VH Gorenje Brdo–VH Hlavče Njive–VH Gorenja vas (krajše Vodovod Vršajn–Brda), ki ga gradi SGP Zidgrad iz Idrije. O tem, kako potekajo dela, smo se pogovarjali z Bernardom Strelom z gorenjevaške občine.

Ali poteka gradnja na obeh sklopih dobro in v skladu s časovnimi pričakovanji? Kako obsežna in finančno zahtevna je investicija?
Gradnja poteka po predvidenih planih, tako da večje zamude ne pričakujemo. Večji del vodovodnih cevovodov je vkopanih. Zgraditi je potrebno še dva, lokacija katerih je na izjemno strmem in zahtevnem terenu, in sicer vodovod Dolina miru do prehoda na travnik pod Dolgimi Njivami dolžine 160 metrov in 1050 metrov dolg vodovod Suša–Petelinov grič. Vzporedno sta oba izvajalca že začela obnovo obstoječih vodohranov in izvedbo NN električnih priključkov za novo zgrajene objekte. Pogodbena vrednost na prvem sklopu v izvedbi Lavaca znaša 1.557.422 evrov, realizirano je 54 odstotkov pogodbene vrednosti, vkopanih je 8902 metra vodovoda. SGP Zidgrad gradi drugi sklop, katerega pogodbena vrednost znaša 1.295.107 evrov. Realizacija je 41 odstotkov pogodbene vrednosti, vkopanih je 6.174 metrov cevovoda.

Kako ste zadovoljni z izvajalcema del?
Z delom izvajalcev smo zadovoljni. Zelo dobro delo izvaja Lavaco s svojimi strokovnjaki in delavci. Dobro gre tudi SGP Zidgrad. Obema izvajalcema lahko le stisnemo roki in zaželimo uspešno delo do zaključka projekta.

Bodo prebivalci Lučin in okoliških vasi letos že deležni kakovostnejše oskrbe s pitno vodo?
Pridobitev novega vodovoda bodo prvi okusili prebivalci Lučin, Dolgih Njiv in Prelesja še pred koncem letošnjega leta. Po končani gradnji bo treba narediti še prevezave sekundarnih vodovodov in hišnih priključkov, potem bo vodovod lahko zaživel v svojem polnem sijaju. Vodovod Vršajn–Brda bo v celoti zaživel konec naslednjega leta, ko bo zaključena obnova vseh objektov in bodo narejene vse potrebne prevezave starega in novega vodovoda.

Kaj bi posebej omenili glede gradnje obeh sistemov? Je treba na kaj opozoriti uporabnike?
Krajanom na območjih gradnje se zahvaljujemo za razumevanje in potrpežljivost. Enako tudi lastnikom zemljišč zaradi prepočasnega vzpostavljanja kmetijskih površin v prvotno površinsko stanje. Vsa gradbišča so razpotegnjena na večjem območju in je občasno treba na kakšno odpravo pomanjkljivosti tudi nekoliko počakati. Vodovod gradimo za naše krajane, ne za občino; ni nam vseeno, kakšno vodo pijemo, zato vlagamo ogromno truda, časa, znanja in denarja v zagotavljanje najboljših možnih pogojev za življenje v naših lepih krajih.

Kakšen je pomen investicije za krajane Lučin in okoliških vasi in ne nazadnje za občino?
Nov vodovod prinaša veliko spremembo pri kakovosti našega življenja, zagotavljamo oz. v vodovodni sistem integriramo dodatne vodne vire, ki prinašajo in zagotavljajo varnejšo in kakovostnejšo oskrbo z zdravo pitno vodo. Obnavljamo vodovode in gradimo nove z namenom, da zagotovimo ustrezne količine pitne vode, manjše nihanje tlakov ... Skratka boljše pogoje za naše zdravje.

Kdaj je predviden zaključek del na obeh sklopih?
Lavacu se pogodba izteče konec septembra, vendar bo treba na koncu narediti še vse potrebne prevezave z obstoječega na novi primarni vodovod, gre za obstoječe sekundarne vodovode in hišne priključke, ki niso bili predmet obnove. Pogodba s SGP Zidgrad je sklenjena do konca junija prihodnje leto, a bodo tudi tu potrebne prevezave sekundarnih vodovodov in hišnih priključkov na novozgrajeni primarni vodovod.

Kakšna je vrednost investicije?
Skupna vrednost obeh pogodb za izgradnjo novih vodovodov je 2.849.529 evrov. V skupni operaciji urejanja vodooskrbe v porečju Sore, ki ga vodimo skupaj z Občino Škofja Loka, je naša občina pridobila nepovratna sredstva v višini 1.523.911,05 evra iz Kohezijskega sklada EU in proračuna RS. Sredstva so namenjena za izgradnjo Vodovodnega sistema Lučine in Vodovoda zajetja Zarobar–VH Petelinov grič–VH Gorenje Brdo–VH Hlavče Njive–VH Gorenja vas (krajše: vodovod Vršajn–Brda). Po pogodbi delež sofinanciranja znaša 68,58 odstotka upravičenih stroškov, razliko krije občina iz lastnih proračunskih sredstev.

Lidija Razložnik