Izbira toplotne črpalke v petih korakih

24.9.2019

Toplotne črpalke so trend in danes najpogostejša odločitev ob prenovi ali novogradnji ogrevalnega sistema.

Pomisleki glede zmogljivosti ogrevanja so le še spomin iz preteklosti. Strahu pred neznano tehnologijo ni več. Vse več uporabnikov pričakuje udobje in se ne želi več vsakodnevno ukvarjati s pečmi na trda goriva, ko se enkrat odločijo za menjavo kurilne naprave. Vedno bolj se tudi zavedamo vpliva onesnaženega zraka na naše zdravje in dobro počutje. Lepo je vdihniti čist, svež zrak ob mrzlih zimskih jutrih, ko se odpravljamo od doma. Smo k temu prispevali tudi sami, ali pa smo zakurili svojo 'štadlerco' in zadimili sosede? Ob hitrih globalnih klimatskih spremembah se tudi vse bolj zavedamo odgovornosti do prihodnjih rodov. Kakšen svet jim bomo zapustili?

Subvencija Eko sklada
Odkar pri Eko skladu lahko ob nakupu toplotne črpalke dobimo kredit in/ali subvencijo v višini kar 2.500 evrov, so toplotne črpalke cenovno povsem konkurenčne drugim ogrevalnim napravam, stroški ogrevanja z njimi pa so že tako med najnižjimi. V primerjavi s kurilnim oljem ali utekočinjenim naftnim plinom so kar trikrat nižji. Z novim razpisom je Eko sklad bistveno poenostavil postopek pridobitve subvencije.

Kakšna bo moja nova toplotna črpalka?
Marsikdo je že sprejel odločitev, da bo imel toplotno črpalko, a so ga pred nakupom ustavile številne dileme: Katero naj izberem? Zrak-voda ali voda-voda? Naj bo klasična evropska v kompaktni zunanji izvedbi z velikim zalogovnikom v kurilnici ali pa naj bo sodobna japonska v ločeni izvedbi z notranjo in zunanjo enoto? Ali se splača investirati v sončni kolektor na strehi? Kaj pa stara peč, naj jo odstranim ali obdržim za bivalentno ogrevanje s toplotno črpalko? Pred nakupom si vsekakor priskrbite več ponudb različnih izvajalcev in jih povprašajte za nasvet. Tudi če bodo njihovi napotki različni, boste tako lažje razrešili večino dilem. Predvsem upoštevajte, da mora toplotna črpalka tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah (-15 °C) imeti še dovolj moči za ogrevanje hiše. Če živite v strnjenem naselju, naj bo zunanja enota čim tišja.

Primerjava med najboljšimi
V oktobru bo brezplačen izobraževalni seminar na temo Izbira toplotne črpalke v petih korakih. Predstavili vam bodo ponudbo in letošnje novosti najbolj uveljavljenih proizvajalcev in naredili primerjavo ključnih razlik med njimi glede zmogljivosti ogrevanja pri nizkih zunanjih temperaturah, glasnosti zunanje enote, cene, garancijskih pogojev in še česa. Poudarek bo na napravah tipa zrak-voda za radiatorsko ogrevanje. Ob koncu seminarja bo vsak udeleženec vedel, katera toplotna črpalka najbolj ustreza njegovim pričakovanjem. Seminar bo vodil Robert Žibrik. Udeležba je brezplačna, obvezna pa je prijava na tel. št. 041/692-410 do petka, 27. septembra. O lokaciji (v naši ali eni od sosednjih občin) in terminu predavanja boste prijavljeni obveščeni, ko bo znano število prijav. Vabljeni!

R. Ž.