Izbran tudi izvajalec za notranjo opremo

21.7.2022

Objekt nekdanje šole v Gorenji vasi, v katerem urejajo Hišo generacij, so pred časom že pokrili s streho in končali ureditev fasade, zdaj pa delo nadaljujejo v notranjosti.

Po obnovi stare šole bodo v Hiši generacij zagotovili šest mest za dnevno varstvo starejših v obliki dnevnega centra in 16 začasnih namestitev za starejše, to je za največ tri mesece. Za 1,8 milijona evrov vredno naložbo so pridobili tudi nepovratna sredstva Republike Slovenije in Evropske unije iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, sofinancira pa jo tudi Občina Gorenja vas - Poljane, je pojasnila direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek. 

Po informacijah občine dela napredujejo tudi v notranjosti, kjer so že izdelali talne estrihe, izvajajo zadnja slikopleskarska dela ter polagajo keramiko in kamnite talne obloge na stopniščih in v vežah. Sočasno urejajo okolico, kjer postavljajo kanalizacijske dovode in temelje ograj, potekajo tudi priprave za gradnjo novega električnega dovoda. Zaključek vseh del je po besedah Silve Košnjek predviden v decembru, izbran pa je že izvajalec, ki bo poskrbel še za opremo in potrebne medicinske pripomočke.

Vloge za sprejem v Hišo generacij bodo začeli zbirati predvidoma v septembru oziroma oktobru, bodo pa o tem občane pravočasno natančno obvestili, je poudarila Silva Košnjek in dodala, da bodo imeli prednost prebivalci občine Gorenja vas - Poljane, v primeru, da ne bodo zapolnili vseh mest, pa tudi občani okoliških krajev. »Začasne namestitve so mišljene res kot kratkotrajne, za dobo največ treh mesecev, dnevno varstvo pa se bo predvidoma izvajalo od jutra do okrog 16. ure.« Po besedah Silve Košnjek gre namreč za projekt deinstitucionalizacije, ko se uporabniki po kratkotrajnem bivanju v instituciji znova vrnejo v domače okolje. Za svojce pa je to lahko dobrodošla pomoč in razbremenitev v času dopustov oziroma druge odsotnosti, recimo v primeru bolezni in podobno. »To so najsodobnejše oblike varstva starejših, ki jih med prvimi na ravni države uvaja prav Center slepih slabovidnih in starejših Škofja Loka,« je še dodala Silva Košnjek.

V Hiši generacij načrtujejo tudi stalno razstavo fotografij nekdanje stare šole – fotografije razredov, hodnikov, učiteljev in skupinske fotografije učencev, utrinkov pouka, športnih ur ... Fotografije in razglednice, ki naj bi krasile hodnike Hiše generacij, je mogoče oddati v sprejemni pisarni Občine Gorenja vas - Poljane in na elektronskem naslovu info@obcina-gvp.si do 30. septembra.

Mateja Rant