Izjava zdravnikov Zdravstvene postaje Gorenja vas

23.12.2021

Spoštovani občani,
podpisani zdravniki vas vse pozivamo k cepljenju proti bolezni covid-19. Epidemija covida-19 traja že drugo leto in zaustavi jo lahko le cepivo in visoka, nad 90-odstotna stopnja precepljenosti prebivalstva ob hkratnem upoštevanju preventivnih ukrepov.

Nobena epidemija se ne ustavi z množičnim prebolevanjem, nasprotno, epidemija se še pospeši in podaljša in s tem lahko "vzgajamo" bolj nevarne seve.

Zakaj priporočamo cepljenje? Zato, da zavarujete svoje zdravje in zdravje bližnjih. Zato, ker je lahko bolezen covid-19 za številne zelo huda, za nekatere s trajno prizadetostjo. Vseh posledic okužbe še ne poznamo, vemo pa, da se težave pri nekaterih pojavijo šele tedne in mesece po preboleli bolezni. Preštevilni zaradi bolezni covida-19 tudi umrejo. Cepite se tudi zato, ker s tem omogočite pravočasno zdravljenje bolnikov z boleznimi, ki jih ne znamo preprečevati, a je zamujanje z začetkom zdravljenja za bolnika lahko usodno. V Sloveniji je do danes umrlo več kot 5000 državljanov neposredno zaradi bolezni covid-19. Ob tem so mnogi umrli tudi zaradi drugih stanj, ker se je njihovo zdravljenje odložilo ali celo odklonilo zaradi polne zasedenosti zdravstvenih kapacitet in kadra in ti v te številke niti niso vključeni. Tudi cepljenje ima lahko stranske učinke, ti pa so praviloma zelo blagi in v primerjavi z možnimi zapleti ob okužbi s covidom-19 neprimerljivo manjši. Posledice epidemije covida-19 pa niso in ne bodo zgolj zdravstvene. Posledice so in bodo tudi psihološke, socialne in ekonomske. Epidemija covida-19 bo najbolj prizadela otroke in mladostnike. Odrasli jim s svojim nerazsodnim kljubovanjem cepljenju kratimo pravico do izobraževanja, pridobivanja novih veščin, druženja, zabave, športa, do vsega, do česar lahko pridejo le z medsebojnim druženjem in šolanjem. Vse to zadosti kriterijem zlorabe otrok, ki se sami ne morejo odločati, zato smo zanje odgovorni odrasli. Zato se cepimo tudi zaradi naših otrok in vnukov, da bodo dobili priložnost zrasti in se razviti v zdrave odrasle osebnosti. Tako kot smo dobili priložnost tisti, ki smo že bili lahko cepljeni proti davici, ošpicam, tetanusu, otroški paralizi, tuberkulozi in drugim nekdaj zelo usodnim boleznim. Verjemite, naši potomci nam bodo za to hvaležni.

Vaši zdravniki,
Gorazd Kalan, Janez Koprivec, Nadja Šubic, Andreja Krt Lah, Ida Rus, Marko Možina, Jaka Šinkovec, Mateja Mur