Izzivi starajoče se družbe

28.10.2019

Okrogla miza Moje delo je delo za starejše

Ljudska univerza Škofja Loka je v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Občino Gorenja vas - Poljane konec septembra v Sokolskem domu pripravila dobro obiskano okroglo o starajoči se družbi.

Uvodno predavanje je pripravila mag. Klavdija Kobal Štraus z Ministrstva za zdravje, in sicer o starajoči se družbi, njenih posebnostih in pomanjkanju kadrov, s čimer se že soočajo mnoge institucije, ki skrbijo za socialno varnost starejših. Ravnateljica Srednje šole Jesenice Monika Lotrič je opozorila, da na šoli beležijo upad vpisa na smeri tehnik zdravstvene nege, bolničar negovalec in socialni oskrbovalec na domu. Vsi ti poklici so seveda nepogrešljivi v domovih za starejše, kjer pa je v zadnjem času opaziti trend pomanjkanja tega kadra, čemur je pritrdila tudi direktorica CSS Škofja Loka Silva Košnjek, ki je izpostavila še pomen neformalnega izobraževanja.
Na Zavodu RS za zaposlovanje brezposelnih s teh področij skorajda ni, obenem pa se zaradi preobremenjenosti vse raje preusmerjajo v druge poklice. Cilj vseh institucij in deležnikov v okolju, ki delujejo na področju oskrbe starejših, je, da čim dlje odložijo odhod starostnika v dom, pri čemer sodelujejo tudi centri za socialno delo, ki imajo poleg rednih programov vzpostavljeno tudi mrežo prostovoljcev. Ko enkrat pride do tega, da mora starostnik v dom, je dom treba poiskati, če se da, čim bliže svojcev. Razveseljuje dejstvo, da tečejo postopki za gradnjo kar dveh domov za starejše v naši neposredni bližini, in sicer v Žireh in Železnikih.

Varstvo starejših kot dopolnilna dejavnost na kmetiji?
Sodelujoči so se strinjali, da naraščajočim potrebam po oskrbi starejših v Sloveniji ne bo mogoče zadostiti z obstoječo zakonsko in institucionalno medgeneracijsko ureditvijo. Na te izzive moramo odgovoriti s celovitim sistemom dolgotrajne oskrbe v lokalni skupnosti, s čimer sledimo tudi evropskemu trendu deinstitucionalizacije dolgotrajne oskrbe – med drugim z mehkejšimi oblikami. Eno od teh, socialno varstvo kot novo dopolnilno dejavnost na kmetiji v obliki (celo)dnevnega oz. dnevnega varstva, že pripravljajo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, kjer konec leta pričenjajo s pilotnim projektom. Podoben model je na lastno pobudo pred leti v Davči vpeljal Peter Prezelj, ki je na svoji (nekdaj v turizem usmerjeni) kmetiji vzpostavil gospodinjsko skupnost starejših. Opaža vrsto dobrobiti za stanovalce v njej.
Cilj srečanja v Gorenji vasi je bil vsaj delno, če ne v celoti izpolnjen: na enem mestu predstaviti in združiti koristne informacije vseh deležnikov v okolju, ki skrbijo za oskrbo starejših, poklice s tega področja ter celovite informacije in možnosti, ki jih področje socialne oskrbe starejših odpira ne le danes, ampak še posebej v prihodnosti.
Opozorili so na nekatere primere iz tujine: ponekod kadra primanjkuje tako zelo, da zaradi tega zapirajo domove za ostarele ali pa – v skrajni sili – v oskrbo vključujejo tudi svojce oskrbovancev.

Damjana Peternelj

Fotogalerija