Jože Reven tretji v Skaručni

23.12.2019

Septembra je v okviru občinskega praznika Občine Vodice potekala prireditev Vesela harmonika Skaručna 2019, ki ga pripravlja Društvo za ohranitev kulturne dediščine in podeželja Skaručna. Na tradicionalnem tekmovanju v igranju na diatonično harmoniko je Jože Reven iz Kopačnice osvojil tretje mesto.

Na osmem tekmovanju zapored je sodelovalo približno 40 tekmovalcev iz vseh koncev Slovenije. Jože je tekmoval že leta 2013, ko je prav tako osvojil 3. mesto. Letos se je komisiji predstavil s skladbama Rozamunda ter Slakovo Lunco, ki jo je tudi zapel in tako v kategoriji harmonikarji pevci osvojil 3. mesto.
Harmoniko si je Jože kupil šele pri štiridesetih, želja po igranju pa je tlela že dolgo, a zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ni bila izvedljiva. »Še dobro se spomnim dne, ko sem kupil harmoniko. Bilo je v kranjskem Globusu. Tako je bila poceni, da mi je še prodajalka dejala, da bi bil neumen, če je ne bi kupil!« To harmoniko ima še danes, ji pa družbo delajo že novejše harmonike, med drugim tudi harmonika Derlink, izdelana na Malenskem Vrhu.
»Igranja harmonike sem se naučil sam,« še pove Jože, ki rad raztegne meh ne samo na tekmovanjih, temveč tudi na različnih lokalnih dogodkih ter ob praznovanju rojstnih dni. Udeležuje se tudi srečanj harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin v organizaciji PD Križe, srečanj na Krvavcu, Ožboltu, v Podobenu … Tri- do štirikrat letno se vsakič na drugi lokaciji srečajo tudi 'oldtimerji' z območja Primorske in Gorenjske.
Doda, da prva harmonika še vedno najlepše zveni, kar mu priznajo tudi poslušalci.

Lidija Razložnik