Kdor na Slajko hiti, zdravo živi

21.10.2021

To je slogan akcije Prijatelji Slajke, katere zaključek je bil prvo septembrsko soboto. Na že 16. izvedbi akcije je sodelovalo 86 pohodnikov iz občine Gorenja vas - Poljane, ki so skupaj zbrali rekordno število vpisov: 8100.

Najmlajši pohodnik je bil tokrat triletnik, najstarejši je štel 85 let – vsi pa so vpise zbirali od 1. septembra do 31. avgusta. Naslov zlatega prijatelja Slajke je z več kot tristo vpisi osvojil Matej Pšunder. Pet je bilo srebrnih prijateljev Slajke, ki so zbrali dvessto in več vpisov. Takih, ki so zbrali sto in več vpisov ter postali bronasti prijatelji Slajke, je bilo 14.

"Prijatelji Slajke so se nanjo povzpeti več kot 50-krat. Med obiskovalci Slajke je vedno več otrok. Vsaj 15 vpisov je zbralo 26 otrok. Če gredo starši v hribe, gredo tudi otroci – in obratno," je pojasnil skrbnik akcije Tone Mravlja. Poleg medalje – klobase, zaščitnega znaka akcije, so sodelujoči prejeli tudi majice. Kot poudarja Mravlja, na Slajko greš kadarkoli, brez prisile, ko ti ustreza, da se sprostiš. Gre za akcijo v organizaciji TD Slajka in ŠDMH. "Zahvala obema, da sta pred leti sprejeli organizacijo tega dogodka in skupaj več kot odlično sodelujeta. Zahvala tudi Cirilu Buhu, ki je poskrbel za kulinaričen zaključek akcije na Slajki."

Lidija Razložnik