Klekljarice predstavile Gorenjo vas skozi čas

22.7.2021

Klekljarsko društvo Deteljica iz Gorenje vasi je od prazničnega petka, 25. junija, do nedelje, 27. junija, v mali dvorani Sokolskega doma v Gorenji vasi pripravilo razstavo Gorenja vas skozi čas.

Idejo za letošnjo temo so članice dobile ob nastajanju zbornika krajevne skupnosti Gorenja vas Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas. Ker je bilo čipkarstvo v teh krajih nekoč pomembna gospodarska dejavnost, so klekljarice z motivi v čipkah želele predstaviti nekatere nekdaj pomembne obrti v Gorenji vasi in okolici, kot so npr. čevljarstvo, šiviljstvo, mizarstvo in gostinstvo.

Poleg čipk na temo teh obrti so razstavljale stara orodja, povezana z njimi, nekaj zanimivih predmetov jim je posodilo tudi Prostovoljno gasilsko društvo Gorenja vas. Obudile so tudi spomine na nekdanjo industrijo, predvsem podjetja Alpina, Jelovica, Kroj, Šešir in Rudnik urana Žirovski vrh, ki so delovali v Gorenji vasi in okolici. Vida Šubic je naklekljala motiv gorenjevaške cerkve, stare šole in nekdanjega Fortunovega mlina. Pri tem ji je z izrisom vzorcev pomagala Zvonka Kogovšek. V spomin na nedavno preminulo klekljarsko prijateljico Diko Penko iz Ljubljane so naklekljale tudi klobuke, v glavnem po motivih iz knjige, ki jim jo je podarila. Posebej je bila na razstavi predstavljena članica društva Mara Ferle, po rodu iz Stare Oselice, ki kleklja od otroških let. Njeni izdelki sodijo v vrh klekljarstva, saj je zanje dobila številna priznanja tako v Sloveniji kot v tujini. Je članica mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA, izziv pa so ji stare čipke v zahtevnih tehnikah. Del razstave s čipkami na panojih in klekljanimi klobuki se je preselil v gorenjevaško knjižnico, kjer bo na ogled do konca septembra.

Jure Ferlan