Knjiga je vedno dobra prijateljica

21.4.2022

Mesec april je zaznamovan s knjigo. V začetku meseca, 2. aprila, zaznamujemo svetovni dan mladinske književnosti, proti koncu, 23. aprila, pa še svetovni dan knjige.

In zares veseli smo, da se tudi v knjižnice po dolgem času vrača nekaj dodatne pestrosti skozi prireditve za odrasle in otroke.

Konec marca smo na Četrtkovem večeru s knjižnico gostili Tadejo Brankovič, odlično nekdanjo športnico, ki nam je predstavila svojo knjigo Peta olimpijada. Lepo obiskan literarni večer je postregel z izredno energično in simpatično govornico, ki izžareva energijo in pozitivno naravnanost. Izvedli smo tudi Bralno urico s kužkom v sodelovanju z Ambasadorji nasmeha. V goste sta prišla Živa in kuža Nacho. Otroci so uživali ob izvajanju njegovih trikov, utrjevali branje ob prebiranju knjigice o Nachovem življenju ter ga pocrkljali z božanjem in dajanjem priboljškov. Ob koncu smo si navdušeni pomahali v slovo z željo, da nam v jeseni uspe nadaljevati redna mesečna srečanja. Veseli smo, da so bili termini v trenutku polno zasedeni, otroci so te urice resnično že močno pogrešali. 

V prvem tednu aprila je svoja dela na ogled razstavila tudi skupina Mucki iz vrtca Zala Gorenja vas. Pod vodstvom vzgojiteljic Renate Kisovec in Lucije Mur so se v skupini tekom tega šolskega leta pogovarjali o olimpijskih igrah, o magičnih besedah prosim in hvala, o človeških možganih … Izdelki, ki so nastali ob tem, so na ogled ves mesec april v otroškem kotičku Krajevne knjižnice Gorenja vas. Razstavni prostor na hodniku v Gorenji vasi pa je povsem pravljično obarvan. Dragica Tušar Toplišek razstavlja svoje prijateljice lutke na izredno zanimiv in izviren način. Lutke vam bodo šepetale svojo zgodbo in vas pozdravljale ob vstopu v knjižnico vse do sredine junija. Bralna akcija Ločani berejo vam je še vedno na voljo v vseh naših enotah. Izbirate lahko med priporočili Urške Kolenc (Društvo Junaki 3. razreda), Jaka Strajnarja (glasbenik), Sonje Porle (pisateljica), Tineta Radinja (župan Občine Škofja Loka), Katje Kožuh (pisateljica) in Monike Tavčar (televizijska voditeljica, novinarka) ... Še vedno poteka bralna akcija za najmlajše Družinsko branje. Akcija, kjer se v krogu družine zabavate ob branju raznovrstnih knjig in ste za to tudi nagrajeni s skromnim darilcem, bo aktualna vse do konca meseca septembra. Zatorej ni še prepozno, še vedno se lahko pridružite. Če še niste naš član, pa nikoli ni prepozno za vpis v knjižnico in s tem pridružitev med bralce.

V nedeljo, 22. maja, bo ponovno potekal otroški festival Dan prijateljstva na Visokem, na katerem bo sodelovala tudi naša knjižnica. Za vas pripravljamo zabavne pravljične uganke, ustvarjalne delavnice in pravljice na odejici v naravi. Zabavno bo, zato vabljeni, da se oglasite v našem že utečenem kotičku, ob Tavčarjevem kipu. Za vas smo pet dni v tednu na voljo v naših enotah v Gorenji vasi, Poljanah in na Sovodnju. Obiščite nas. Skupaj bomo poiskali pravo knjigo za vsakega družinskega člana.

Novitete (priporočamo):
Tadeja Brankovič: PETA OLIMPIJADA
Avgust Demšar: TAJKUN
Špela Frlic: BLEŠČIVKA
Anja Kovačič: UJETA V SVOBODI
Joanna Jolly: DEKLE IZ RDEČE REKE
Charles Martin: ČUVAJ VODA, V OBJEMU DEŽJA
Rado Pezdir: VZPOREDNI MEHANIZEM GLOBOKE DRŽAVE
Brane Ternovšek: RAZGLEDNI STOLPI SLOVENIJE
Tone Vogrinc: VSI ME KLIČEJO TONA
Goran Vojnović: ZBIRALEC STRAHOV

Bernarda Buh, knjižničarka

Fotogalerija