Koronavirus in gospodarstvo

28.5.2020

Posledice epidemije za največje zaposlovalce v občini

Pojav koronavirusa je od vseh, velikih in malih podjetij, zahteval, da v kratkem času prilagodijo poslovanje. Zanimalo nas je, kako so se na nastale razmere prilagodili v treh največjih podjetjih v občini: Marmorju Hotavlje, Polycomu in Jelovici.

Direktor Polycoma Iztok Novak je pojasnil, da so že v začetku marca, torej pred razglasitvijo pandemije, zaznali, da virus prihaja: »Zelo intenzivno smo začeli pripravljati ukrepe za način dela, hkrati pa smo pričakovali upad trgov, na katerih so prisotni naši kupci. To se je res zgodilo že v marcu in še posebej v aprilu, maja se je krivulja že obrnila in pričakujemo, da se bo prodaja vozil do konca leta vrnila na 80 odstotkov obsega v lanskem drugem polletju.« Kot je dejal, so ob izbruhu pandemije oblikovali manjši tim za omilitev gospodarske škode in najprej poskrbeli za zaščito sodelavcev. »Zagotovili smo tak obseg zaposlenih v podjetju, ki je bil nujen, da lahko zagotavljamo vse ključne dobave in da ne proizvajamo izdelkov na zalogo. Delo smo organizirali tako, da v povprečju dela približno polovica zaposlenih, drugi so na čakanju doma. Ob tem naj poudarim, da razvojni center, prodaja in trženje delajo v polnem obsegu, kar je posebej spodbudno,« je dodal Novak. Za tiste, ki pa jim narava dela ne omogoča dela od doma, so poskrbeli tako, da se delavci različnih izmen ne srečujejo, da nosijo maske, na voljo so razkužila, ustrezno so uredili jedilnico, pošte, ki prispe v podjetje, se nekaj časa ne dotikajo, za šoferje so uredili zunanjo toaleto ter kontroliran prevzem dokumentov, da jim v nobenem primeru ni treba vstopati v podjetje. Vsak teden dezinficirajo celotno podjetje, v prostorih, v katere prihaja več zaposlenih, čistijo pogosteje – na primer po vsakem sestanku; prijemanju kljuk so se izognili tako, da imajo kar se da največ vrat odprtih, zagotovili so, da je pri prezračevanju vedno zunanji vir zraka … Mesečni strošek zaščitnih ukrepov je po besedah Novaka okvirno 10.000 evrov. Sredstev za zdaj ne nameravajo krčiti, dokler takšnih navodil ne bodo dobili od države.

V Polycomu razmišljajo o uvedbi 32-urnega delovnika
Novak je še dodal, da čas epidemije zelo učinkovito izkoriščajo za to, da se intenzivno posvečajo nekaterim zanje zelo pomembnim projektom, kot je uvajanje kolaborativnih robotov, za katere bi v normalnih razmerah imeli manj časa. Razmišljajo tudi o uvedbi 32-urnega delovnika, saj se jim zdi ta solidarni pristop v teh razmerah pravilen. »Želim se zahvaliti poslovnim partnerjem in dobaviteljem za potrpežljivost zaradi prilagajanja naročil v tem času. Še posebej smo hvaležni nekaterim lokalnim dobaviteljem, ki so nam samoiniciativno znižali cene. Na ta način smo zelo uspešno prilagodili obseg stroškov, in to za pomembne zneske. Tudi mi smo solidarni v verigi. Zahvalil bi se še vsem zaposlenim za odgovorno upoštevanje podanih ukrepov, strpnost ter razumevanje v teh težki časih,« je dodal Novak in izpostavil še, da skrbijo za pravočasno plačevanje dobaviteljem in da enako uspeva tudi njihovim kupcem.

V Jelovici proizvodnjo zaprli za dva tedna
V Jelovici, ki letos obeležuje 115 let izdelovanja zunanjega stavbnega pohištva, so nastalo situacijo zaradi pandemije novega virusa vzeli resno in vzpostavili preventivne varnostne mehanizme na osnovi odlokov, ki jih je izdala vlada. Tako so po besedah vodje proizvodnje v Gorenji vasi Anžeta Radoševiča marca ob razglasitvi epidemije preventivno za dva tedna zaprli proizvodnjo, na osnovi odloka vlade pa so morali za več kot šest tednov zapreti vse poslovalnice. »S 6. aprilom smo upoštevajoč stroge varnostne ukrepe, med katere sodijo omejen dostop do tovarne, merjenje temperature, obvezno nošenje mask, redno razkuževanje, spoštovanje povečane razdalje med delovnimi mesti, zmanjšanje neposrednih stikov med zaposlenimi in podobno, ponovno zagnali proizvodnjo, s katero do zdaj še uspevamo zagotavljati dogovorjeno redno dobavo. Del zaposlenih zaradi novih razmer v času trajanja epidemije ostaja na čakanju, na delo pa se bodo vrnili, ko bodo razmere to dopuščale. V maju smo še nekoliko povečali ekipo v proizvodnji, skladno z možnostmi pa se poslužujemo še občasnega vpoklica posameznih zaposlenih na delo. Naša prodajna predstavništva so opremljena z razkužili, maskami in navodili v skladu s predpisi, za kupce smo pripravili posebne akcijske ugodnosti,« je dejal Radoševič. Sicer so zaradi nastalih razmer prilagodili poslovanje in prodajne aktivnosti po Sloveniji preusmerili na spletno prodajo, vzpostavili so klicni center in dodatno elektronsko komunikacijo. Jelovica je poleg slovenskega trga precej aktivna tudi na tujih trgih, kjer posli potekajo dalje, se pa seveda tudi v tujini stvari trenutno odvijajo nekoliko drugače, kot je bilo običajno prej. Glede napovedi za prihodnost, Radoševič meni, da bodo določeni vplivi prisotni še vsaj nekaj mesecev, najverjetneje pa bodo v okviru novih normalnih razmer poslovali tudi v prihodnjem letu. Zato si v Jelovici želijo, da bi država z ustreznimi ukrepi podaljšala nekatere sedanje ukrepe, za zaposlene uvedla možnost dela s skrajšanim delovnim časom ter stimulirala investicije v energetsko sanacijo objektov, saj bodo s tem doseženi številni pozitivni učinki za posameznike in celotno gospodarstvo.

V Marmorju Hotavlje pravočasno ukrepali
Tudi v Marmorju Hotavlje priznavajo, da je pandemija koronavirusa za vse pomenila nov izziv in da je bila prisotna velika negotovost. »Na srečo se pri vsakdanjem poslu nenehno srečujemo s tovrstnimi izzivi, zato smo pravočasno in primerno ukrepali ter s tem bistveno zmanjšali morebitne negativne učinke na naše poslovanje. Skladno s smernicami ministrstev, GZS in drugih institucij smo zagotovili potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti na delovnem mestu za službo proizvodnje in montaže, medtem ko smo večini zaposlenih v ostalih službah zagotovili vse potrebno za nemoteno in učinkovito delo od doma. Delo od doma se je izkazalo za primerno obliko dela, zato načrtujemo, da bi takšen način delno obdržali tudi po koncu pandemije. Pri zagotavljanju zaščitne opreme za zaposlene pa so pomagali tudi odlični poslovni odnosi z dobavitelji, ki so nam v času pomanjkanja opreme zagotovili, da smo lahko obdržali podjetje v polnem pogonu,« so pojasnili v Marmorju Hotavlje in dodali, da so že pred prvimi ukrepi skladišča napolnili s surovinami in materiali, ki jim zagotavljajo nemoteno delo vsaj do konca leta. »S težavami se srečujemo le ob prehodu državnih mej naših monterjev, saj večina vgradenj naših izdelkov poteka v državah EU. Za zdaj nismo zaznali zmanjšanja povpraševanja po naših storitvah, vendar menimo, da bi se to lahko zgodilo ob koncu tega oziroma v začetku naslednjega leta.«

Ne pričakujejo večjega vpliva na poslovanje
Kot pojasnjujejo, so možnosti okužb med zaposlenimi zmanjšali tudi tako, da so uvedli dvoizmensko delo, s čimer so zagotovili primerno razdaljo, prav tako so zagotovili ustrezno zaščitno opremo, razkužila, redno merjenje telesne temperature, omejili so druženje v času odmorov in izvedli druge ukrepe, skladne s smernicami ministrstva. Dodali so, da niso koristili čakanja na delo na domu, prav tako v tem času niso odpuščali in tudi v prihodnosti ne nameravajo, saj imajo v tem trenutku dovolj dela in kljub negotovi situaciji iščejo nove sodelavce. Ugotavljajo, da pandemija do tega trenutka na njihovo poslovanje ni imela znatnega vpliva, saj so se pravočasno pravilno odzvali in ustrezno ukrepali. »Ocenili smo nastala tveganja in temu primerno spremenili delovne procese, ki nam še vedno dajejo nadpovprečne rezultate. Pričakujemo, da globalna kriza ne bo imela večjega vpliva na poslovanje podjetja, saj nam podpisane pogodbe omogočajo izvajanje del tudi v naslednjem letu.«

Tina Dolenc

Fotogalerija