Košarka v Gorenji vasi praznuje 50 let

5.12.2019

Letošnje leto je za Košarkarski klub Gorenja vas nekaj posebnega. Mineva namreč 50 let, odkar so v Gorenji vasi začeli igrati košarko.

Prve koše so leta 1969 namestili v takratni dvorani TVD Partizan, potem ko jih je po načrtih Jožeta Novaka izdelal kovač Franc Kokalj iz Podgore. Od takrat dalje se košarka v Gorenji vasi neprekinjeno igra že polnih 50 let. To častitljivo obletnico bodo obeležili s srečanjem vseh generacij košarkarjev, ki so od leta 1969 do danes nastopali v članski ekipi Gorenje vasi. Praznovanje 50-letnice bo 30. novembra v športni dvorani v Gorenji vasi, zaznamovalo pa ga bo druženje košarkarjev vseh starosti. Vrhunec dneva bo večerna tekma članske ekipe proti KK Stražišče, dvig klubske zastave ter kratka slovesnost ob tem jubileju.Prve koše so leta 1969 namestili v takratni dvorani TVD Partizan, potem ko jih je po načrtih Jožeta Novaka izdelal kovač Franc Kokalj iz Podgore. Od takrat dalje se košarka v Gorenji vasi neprekinjeno igra že polnih 50 let. To častitljivo obletnico bodo obeležili s srečanjem vseh generacij košarkarjev, ki so od leta 1969 do danes nastopali v članski ekipi Gorenje vasi. Praznovanje 50-letnice bo 30. novembra v športni dvorani v Gorenji vasi, zaznamovalo pa ga bo druženje košarkarjev vseh starosti. Vrhunec dneva bo večerna tekma članske ekipe proti KK Stražišče, dvig klubske zastave ter kratka slovesnost ob tem jubileju.
Leto 2019 pa ni prelomno le zaradi obletnice, saj KK Gorenja vas v novo sezono vstopa z novim vodstvom. Nekdanjega predsednika Tomaža Jenka in podpredsednika Cirila Krmelja, gonilni sili kluba zadnjih petnajst let, so zamenjali mlajši, sveži obrazi. Na mesto novega predsednika kluba je bil izvoljen Gašper Dolenc, podpredsednik je postal Žiga Markovič, sekretar Jaka Trček, blagajničarka je Urška Mrak, v upravnem odboru kluba pa so še Tomaž Kržišnik, Aleš Bogataj, Peter Hartman, Mitja Mohorič, Iztok Čibej ter Tomaž Mezek. Novo vodstvo kluba je že zavihalo rokave, največ energije pa trenutno namenja organizaciji 50-letnice in nadaljevanju kakovostnega dela v vseh kategorijah. Delo novega vodstva povzema novi predsednik s svojimi besedami: »Klub ima res že dolgo tradicijo igranja košarke v Poljanski dolini; 50 let ni malo.  Za tak jubilej je bilo potrebno vložili veliko truda in prostovoljnih ur, da se je ta tradicija ohranila, za kar gre posebna zahvala prejšnjemu vodstvu. Kot predsednik novega odbora se bom trudil, da to tradicijo s skupnimi močmi in elanom vodimo naprej. Novi člani upravnega odbora smo klub prevzeli v dobrem stanju in se bomo trudili, da ga peljemo novim ciljem naproti. Prvi večji izziv imamo pred vrati – izpeljava 50-letnice. Priprave so v polnem teku, istočasno pa pozornost posvečamo vsem generacijam, ki trenutno trenirajo in igrajo v domačem klubu. Želimo si, da vsi igralci v klubu vsako leto napredujejo, s čimer ustvarjamo kakovostno bazo domačih igralcev in igramo z najboljšimi.« 

V jubilejno leto z uspehi ekip 
Sicer pa so ekipe kluba v novo sezono vstopile izredno uspešno. Mlajše kategorije so prvič v zgodovini prav vse uvrščene v 1. slovensko ligo. 
Ekipa U13 je na dobri poti med najboljših 24 ekip v državi, fantje U15 so po prvem delu tekmovanja dosegli cilj s 3. mestom v skupini, člani pa so odprli sezono s tremi zaporednimi zmagami. Za najbolj veselo novico sezone je poskrbela ekipa U13. Ta bo namreč v tej sezoni nastopila na tekmovanju NBA junior, ki predstavlja tekmovanje po istem sistemu kot liga NBA. Otroci bodo nastopali v pravih dresih profesionalnih moštev, zmagovalci pa na koncu tekmovanja prejmejo prave prstane NBA, enako kot prvaki najmočnejše lige na svetu. Več kot dovolj razlogov torej, da ljubitelji košarke obiščete domače tekme naših ekip, ki nastopajo v ŠD Gorenja vas.

Jaka Trček