Krajevna skupnost Javorje v letu 2019

26.3.2020

Največja pridobitev spodobno obnovljen odsek iz Poljan do Javorij

V letu 2019 smo v naši KS dobili zajeten odsek spodobno obnovljene ceste, spomnili pa smo se tudi 150-letnice prve ustanovitve občine Javorje, katere naslednica je do neke mere sedanja Krajevna skupnost (KS) Javorje.

Obnovljen odsek ceste Krajci–Javorje verjetno presega pričakovanja tudi največjih optimistov v krajevni skupnosti, tako po dolžini odseka kot po sami izvedbi. Take obnove so povezane z zajetnimi sredstvi, katerih pridobitev običajno zahteva veliko truda in iznajdljivosti, ki sta ga v to vložila poslanec Žan Mahnič in župan Milan Čadež. V imenu KS Javorje se jima lepo zahvaljujem, enako tudi vodstvu občine in sodelavcem, ki so vključeni v ta projekt. Posebna zahvala gre tudi lastnikom zemljišč, ki so konstruktivno sodelovali pri izvedbi teh obnovitvenih del.
Seveda pa je na cesti Poljane–Javorje–Zapreval še veliko izzivov. Upam (in z mano verjetno tudi ostalih 15 % občanov, ki so vezani na to cesto), da bodo tudi ostali odseki prišli čim prej na vrsto.
V letu 2019 so bila dokončana dela na cestah, ki so bila začeta že v preteklem letu. Tako je bil dokončan 200-metrski odsek na cesti Javorje–Predole, in sicer je bil zgrajen podporni zid, odsek je bil asfaltiran, vgrajena je bila zaščitna ograja. Na cesti Zgornja Luša–Mlaka je bil na plazišču, ki je bil saniran v letu 2018, asfaltiran odsek v dolžini 100 metrov. Veliko je bilo tudi krpanja asfalta na cestah, in sicer so skupne površine zakrpanih lukenj presegle 500 m2 položenega asfalta.

Obeležili 150-letnico ustanovitve občine Javorje
Poseben dogodek, ki ga krajani še dolgo ne bodo pozabili, je bila obeležitev 150-letnice prve ustanovitve občine Javorje. Praznovanje s kulturnim programom v obliki ljudske igre smo zaključili s prijetnim druženjem. Slovesnosti pa je dalo nekoliko grenak priokus dejstvo, da se veliko krajanov ni moglo zgnesti v našo premajhno dvorano v šoli in so tako morali oditi domov. Čez teden dni smo zato ponovili del kulturnega programa in še enkrat napolnili dvorano. Lahko zaključim, da je bil to še en dokaz, da v Javorjah resnično potrebujemo nove prostore.

Zgledno urejeno pokopališče
Za urejeno pokopališče ima zasluge njegov vesten gospodar Simon, ki skrbi, da ta kraju ni v sramoto. Za vzdrževanje pokopališča pa ne zadostuje samo vestno delo. Čaka nas še precej manjših obnovitvenih posegov, poleg tega je najbolj potrebna sanacija spodnjega obzidja, ki je bilo že temeljito očiščeno podrasti in grmovja in je tako razkrilo svoje poškodbe. Pozivamo vse najemnike grobov, da pravočasno poravnajo svoje obveznosti, vse obiskovalce pa prosimo, da se držijo navodil glede ločevanja odpadkov, kajti ravno neustrezno odloženi odpadki nam poberejo večji del razpoložljivih sredstev.

V letu 2020 prednost cestam in arhitekturni zasnovi središča Javorij
Ker smo v minulem letu porabili tudi že del letošnjih sredstev za obnovo cest, bomo preostala sredstva za njihovo obnovo v KS porabili za izvedbo skupnega plana KS in občine. Večji del sredstev iz naslova vzdrževanja cest bomo letos porabili na dveh nekoliko zapostavljenih odsekih, ostalo pa za tekoča in intervencijska vzdrževalna dela.
Nadaljevali bomo s postavljanjem manjkajočih in menjavo poškodovanih kažipotov, ogledal in krajevnih oznak.
V KS se bomo zavzeli, da bi bila letos pripravljena osnovna izhodišča za pripravo arhitekturne zasnove celotne ureditve centra Javorij z umestitvami nove šole, mrliške vežice in gasilskega doma. Skupaj z občino v letošnjem letu planiramo pridobiti zemljišče za poslovilni objekt – mrliško vežico.
Tudi v bodoče bo KS sodelovala in pomagala pri različnih dogodkih v kraju, ki jih organizirajo društva, šola ali župnija.

Hvala vsem za dobro sodelovanje: svetnikom KS Javorje, občinski upravi z županom Milanom Čadežem, strokovnim izvajalcem, vsem krajanom pa tudi za potrpežljivost in razumevanje.

Ciril Alič, predsednik KS Javorje