Krajevna skupnost Poljane v letu 2019

26.3.2020

Pričeli z deli za povečanje poplavne varnosti Poljan

V Krajevni skupnosti Poljane smo v lanskem letu asfaltirali približno 1100 metrov javnih poti in cest. V decembru pa so se pričela protipoplavna dela v Poljanah, ki že spreminjajo podobo kraja.

V Krajevni skupnosti Poljane smo v letu 2019 asfaltirali približno 1100 metrov javnih poti in cest, in sicer: slabo polovico odcepa Malenski Vrh–Ajnžuc, del odcepa Sveti Križ–Mežnar, Gorenje Brdo–odcep Breznar, Zakobiljek–odcep Petruc. Sanirali ter preplastili smo krajši odsek ceste Volča–Malenski Vrh.
Tudi za letošnje leto smo svetniki krajevne skupnosti potrdili načrt asfaltiranja javnih poti in cest. Tako planiramo nadaljevanje asfaltiranja odsekov cest Malenski Vrh–Ajnžuc, Predmost–Podbregar, del odcepa Vinharje–Razpotje in sanacijo ter preplastitev krajšega poškodovanega odseka ceste Srednja vas–Dolenje Brdo.
Sredi lanskega leta je prišlo tudi do novega vodstva v krajevni skupnosti, saj je na predlog župana Milana Čadeža dosedanji predsednik krajevne skupnosti Anton Debeljak zasedel mesto podžupana. Zaradi nezdružljivosti funkcije podžupana in funkcije predsednika krajevne skupnosti je Anton Debeljak mesto predsednika predal novoizvoljenemu predsedniku Francu Dolencu. Anton Debeljak pa nadaljuje delo v krajevni skupnosti kot tajnik.

Gradilo se bo do sredine prihodnjega leta
Z državnimi in občinskimi sredstvi pa so se decembra pričela dela na projektu protipoplavne varnosti Poljan. Dela izvajajo pogodbeni izvajalci Gorenjske gradbene družbe. V zimskih mesecih je bilo izvajalcem vreme zelo naklonjeno, tako da dela potekajo hkrati na več lokacijah: prestavljena je že transformatorska postaja, proti Predmostu in cerkvi poteka izgradnja nove ceste, prav tako pa so že pričeli z izgradnjo novega mostu čez Soro. Z ureditvijo – prestavitvijo struge reke Sore pod Žagarjem, ureditvijo struge potoka Ločilnice in izgradnjo krožišča bo izveden največji projekt v zgodovini občine v naši krajevni skupnosti. Dela naj bi bila končana v drugi polovici leta 2021.
Tudi številni družabni in praznični dogodki so se odvili v preteklem letu v naši krajevni skupnosti, zato izrekam zahvalo vsem predsednikom naših društev. Na kulturnem področju ne smemo spregledati dogodkov ob stoletnici izida Tavčarjeve Visoške kronike v Ljubljanskem zvonu. Igralci Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane so pod vodstvom Andreja Šubica uprizorili Visoško kroniko v poljanskem narečju.

V krajevni skupnosti se zavedamo, da je potrebno še veliko postoriti in lahko potrdim, da je za v bodoče še močna volja za napredek.

Franc Dolenec, predsednik KS Poljane